Ekstra Bladet

Dømt for at bortføre sine to børn Angelina Mathiesen flygtede med sine børn til Brasilien i foråret sidste år Skal se børnene lørdag

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D ehren@eb.dk

For otte måneder siden holdt hun øje med børnene Aia og Leonardo, som plaskede rundt i et brasilians­k badeland i byen Belém i godt 30 graders varme, mens hun i et stort interview med Ekstra Bladet forsvor nogensinde at vende tilbage til Danmark.

I aftes idømte en domsmandsr­et den 43-årige Angelina Mathiesen et år og seks måneders faengsel i en fodkold retssal på Frederiksb­erg.

Retten lagde vaegt på sagens karakter og grovhed, da de afgjorde kvindens straf.

Det var som om, tilhørerne momentant frøs til is, indtil den dømte kvindes stedfar afbrød stilheden med et ’fuck’. Få øjeblikke efter ankede Angelina Mathiesen dommen til landsrette­n.

Hendes mor graed, mens hovedperso­nen, som op til domsafsige­lsen havde skuttet sig i sin mørke vinterfrak­ke, rankede ryggen:

– Det her er ikke i børnenes interesse, sagde Angelina Mathiesen til Ekstra Bladet, før hun sammen med familie og venner forlod retten.

Ville aldrig komme tilbage

Her var det lykkedes anklager Stine Winther at overbevise retsforman­den og to domsmaend om, at den 43årige kvinde med fuldt overlaeg havde bortført og frihedsber­øvet sine børn for at holde dem fra deres to faedre Peter Lawaetz og Vladimir Valiant.

– Tiltalte vidste udmaerket godt, hvilken vej vinden blaeste, da hun tog af sted. At hun aldrig ville komme tilbage. At børnene aldrig ville se deres faedre igen. At hun ville blive eftersøgt, sagde anklageren i sin procedure.

Hun tilføjede, at Angelina Mathiesen haevede kontanter samme dag, hun forlod landet, havde skaffet et pas tilhørende et andet barn til Leonardo, efterlod sine nemid-koder, mobiletele­fon og kreditkort, så hun ikke kunne spores.

– De kører til Tyskland i stedet for at flyve fra Danmark og går til fods ind over graensen til Brasilien. Og hendes kontakt med familien Angelina Mathiesen erklaerede i april overfor Ekstra Bladet, at hendes børns faedre aldrig ville se deres børn igen. sker over krypterede platforme, lød den laengere opremsning af foranstalt­ninger, som Angelina Mathiesen ifølge anklageren med fuldt overlaeg traf forud for bortførels­en.

Tror hun er død

Angelina Mathiesen forklarede selv i løbet af den ni timer lange retssag, at hun rejste med den dengang femårige Aia og treårige Leonardo til Brasilien for at få en pause fra børnenes faedre Peter Lawaetz og Vladimir Valiant, som hun påstod stalkede hende. Og fra Københavns Kommune, som hun anklagede for systemover­greb.

Angelina Mathiesen har siden hjemkomste­n kaempet for at få genoptaget sagerne, som i sommer gav børnenes faedre fuld foraeldrem­yndighed. Hun fortalte også, at hun er i faerd med at skaffe en bolig til ’når børnene kommer hjem’.

– Jeg er en god mor og har altid sat mine børn i centrum og i fokus. Aia kom i trivsel igen, da hun var i min fulde varetaegt, og børnene var i fuld trivsel i Brasilien.

– Børnene tror, jeg er død. Da de kom hjem blev der afholdt en børnesamta­le med dem, hvor de blev vurderet stressede, overspaend­te og i overlevels­esmodus. Ingen af

dem har modtaget krisehjael­p eller profession­el hjaelp. De er traumatise­rede af at blive fjernet fra deres mor, som altid har vaeret deres primaere og eneste omsorgsper­son og er blevet skilt fra hinanden. De eneste, der får krisehjael­p, er faedrene, siger den dømte mor.

Peter Lawaetz (tv.) og Vladimir Valiant vidnede i går i straffesag­en mod deres ekskone, som i marts sidste år bortførte deres børn og var vaek med dem i 19 måneder. Fireårige Leonardo bor hos sin far Vladimir Valiant, og syvårige Aia bor hos sin far Peter Lawaetz.

Angelina Mathiesen har set børnene to gange, siden en brasilians­k dommer i oktober beordrede dem udleveret til Danmark og de ved ankomsten blev fjernet fra deres mor.

– Faedrene har aldrig set deres børn så lidt, som de giver mig lov til at se børnene nu, lød det i retten fra kvinden, som i 19 måneder holdt børnene fra deres faedre, men trods faengselsd­om mener, at børnene igen skal bo hos hende.

Den ene far, Peter Lawaetz, siger: – Det forekommer mig sort-hvidt oven på alt, hvad der er sket, men jeg altid har forsøgt at samarbejde. Det er Aias mor, og det er for hendes skyld. Hun skal se dem på lørdag. Det er noget, vi selv har presset på for at få gennemført, siger han, men vil ikke vil forholde sig sin ekskones dom.

– Det er en sag mellem hende og domstolene.

Hendes kontakt med familien sker over krypterede platforme

 ??  ??
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ??
FOTO: EKSTRA BLADET
 ??  ?? Ekstra Bladet fandt Angelina i Brasilien.
Ekstra Bladet fandt Angelina i Brasilien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark