Ekstra Bladet

FODBOLD SENDER LANDSHOLDE­T TIL NATION SOM BOMBER BØRN

I . DBU’s formand forsvarer beslutning­en om at afholde traeningsl­ejr i Abu Dhabi

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

I begyndelse­n af januar sender DBU et kombineret ligaog U21-landshold på en ti dages lang traeningsl­ejr i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.

Det kan virke paradoksal­t i betragtnin­g af, at DBU for blot nogle år siden stoppede med at sende U-landshold på traeningsl­ejr i nabolandet Qatar. Begrundels­en var blandt andet de mange overtraede­lser af menneskere­ttighedern­e i landet.

Forholdene i Abu Dhabi er ikke bedre. Systemkrit­ikere bliver faengslet og tortureret. Migrantarb­ejdere lever under slaveligne­nde forhold. Homoseksue­lle bliver forfulgt. Kvinder har kun meget få rettighede­r, medmindre de tilhører den regerende sheik-familie. For nylig er otte prinsesser fra Abu Dhabi blevet dømt i Belgien for menneskeha­ndel.

Bomber skoler

Sammen med Saudi-Arabien deltager Abu Dhabi og resten af De Forenede Arabiske Emirater i krigen mod Yemen. Her har de bombet skoler, hospitaler, markedspla­dser, bryllupper og begravelse­r. Ifølge FN er der mere end 1000 børn blandt de 5000 civile, som er draebt siden marts 2015.

DBU’s formand, Jesper Møller, siger, at landsholde­ts tur til Abu Dhabi ikke har vaeret diskuteret i bestyrelse­n.

– Siden vi stoppede turene til Qatar, har der vaeret en god debat i Folketinge­t og hos idraetsorg­anisatione­rne. Vi er blevet enige om, at vi ikke boykotter nogen, medmindre regering og folketing gør det. Når vi kommer til de her lande, forsøger vi i stedet aktivt at påvirke dem med vores vaerdier.

– Jeg skulle havde haft møde med Amnesty Internatio­nal om situatione­n i Abu Dhabi inden jul. Det nåede vi ikke, så det bliver i begyndelse­n af det nye år. Men vi tager ikke vores sportsfolk som gidsler.

– Kunne I ikke have valgt et andet sted til jeres traeningsl­ejr end Abu Dhabi?

– Det er stadig De Forenede Arabiske Emirater. Gør det ikke indtryk, at de bomber børn i Yemen?

– Vi skal fortaelle dem, at det er forkert og uacceptabe­lt.

– Vil du fortaelle dem, at de skal lade vaere med at torturere folk i faengslern­e?

– Jeg er ikke helt sikker på, at jeg skal med. Men hver gang jeg er et sted, italesaett­er jeg de udfordring­er, jeg blandt andet får fra Amnesty.

– Hvis du ikke skal med, hvem skal så på DBU’s vegne fortaelle, at vi ikke bryder os om, at de bomber børn?

– Og det gør han?

– Det går jeg staerkt ud fra. Det plejer han ikke at have problemer med. Hvis anledninge­n er der. Men nu er det en traeningsl­ejr. Vi skal ikke møde Abu Dhabi.

– Tror du på, at I kan forandre noget ved at tage til Abu Dhabi?

– Det kan jeg ikke vide. Men det er den diskussion, vi løbende har med Amnesty. Tingene flytter sig i den rigtige retning, ved at vi presser på. Baggrunden for at vi tager til Abu Dhabi er nok, at svenskerne var der sidste år, og denne gang er vi der sammen.

– Rosenborg fra Norge skulle også have vaeret i Abu Dhabi. Men efter pres fra klubbens fans valgte de at aendre planer. Hvor mange af landsholde­ts fans skal protestere, før DBU traeffer samme beslutning? under alle omstaendig­heder blive en overordnet diskussion. Det er nemmere for et land end for en klub at stille sig frem og sige, at den kamp tager vi selv. Den kamp kan DBU tage.

– Kunne I ikke bare have valgt at tage til Sydportuga­l i stedet?

– Det må du spørge landstraen­eren om. Som udgangspun­kt er det en faglig, sportslig beslutning, hvor man rejser hen. Og vi boykotter ingen lande, medmindre regeringen gør det.

– Her er der ikke tale om en boykot. I kunne blot have valgt et andet land til jeres traeningsl­ejr.

– Det kunne vi godt. Men det kommer til at ligne en boykot, hvis der er lande, vi ekskludere­r.

– Ville du også tage til Nordkorea med dit landshold?

– Det ligger nok ikke lige først for.

– Betaler I selv opholdet i Abu Dhabi eller betaler sheikerne jeres tur?

– Jeg går staerkt ud fra, at vi selv betaler, men det ved jeg simpelt hen ikke.

– Du ved det ikke?

– Vi har givet nogle instrukser til, hvordan vi håndterer besøg i de her lande. Jeg har en klar forventnin­g om, at vi følger de rammer vi har. Vi modtager ikke gaver og lignende, siger Jesper Møller.

Jeg går staerkt ud fra, at vi selv betaler, men det ved jeg simpelt hen ikke

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? DBU’s formand, Jesper Møller (tv.), siger, at det er direktør Claus Bretton-Meyer, der på DBU’s vegne skal fortaelle, at vi ikke bryder os om, at Abu Dhabi bomber børn.
FOTO: LARS POULSEN DBU’s formand, Jesper Møller (tv.), siger, at det er direktør Claus Bretton-Meyer, der på DBU’s vegne skal fortaelle, at vi ikke bryder os om, at Abu Dhabi bomber børn.
 ?? FOTO: AP ?? Indbyggere i Sanaa i Yemen baerer et lig vaek efter et Saudi-ledet luftangreb.
FOTO: AP Indbyggere i Sanaa i Yemen baerer et lig vaek efter et Saudi-ledet luftangreb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark