Ekstra Bladet

TERROR-SIGTET: JEG

PLANLAGDE ANGREB MED KNIVE OG BOMBER: 30-årig syrer stemplet som IS-sympatisør af svensk domstol

- JAN SØGAARD js@eb.dk

’Jeg er soldat for Islamisk Stat og krigen er lige nu på sit højeste.’

Sådan skrev den 30-årige syrer, som politiet i København i går fik varetaegts­faengslet for at have planlagt et terror-angreb i København med knive og en bombe-spraengnin­g, på Facebook til sin mor, der var bekymret for sønnens adfaerd.

Det fremgår af en dom fra 21. april i år i Tingsrette­n i Malmø, hvor den 30-årige blev frifundet for at stå bag et brandatten­tat mod en shiamuslim­sk moské i Malmø i oktober 2016.

Jeg er soldat for Islamisk Stat, og krigen er lige nu på sit højeste

Retten i Malmø fandt, at beviserne mod ham for brandstift­elsen i moskéen var for svage, men domstolen slog fast, at han helt åbenbart har sympatier for Islamisk Stat.

Det fremgik af en lang raekke beviser under retssagen.

Blandt beviserne var Facebook-chatten mellem den 30-årige og hans mor.

Vil udføre jihad

Han skrev til moderen, at han var soldat hos staten (IS’ egen betegnelse for kalifatet, red,), at han var kaemper, og at hans liv i Europa var jihad og ikke leg.

Han skrev til sin mor, at han vil udføre jihad, hvor han end befinder sig:

’Vi skal draebe hele verden, til Gud bliver dyrket 100 procent. Hvis 99 procent dyrker ham, så vil vi fortsaette med at draebe, til 100 procent dyrker ham’, skrev den 30årige.

Vi skal draebe hele verden, til Gud bliver dyrket 100 procent

Ekstra Bladet har laest den svenske dom, og det fremgår, at den 30-åriges computer var fyldt med IS-propaganda og bombe-opskrifter.

På Facebook diskutered­e han bombe-fremstilli­ng, afsky mod shiamuslim­er og martyrium med en trosfaelle.

Screensave­ren på hans computer var et IS-flag, og til en faetter skrev han: ’Jeg vil dø martyrdøde­n’.

Blandt IS-videoerne var en propaganda-film, der hyldede terroriste­n bag angrebet i Nice 15. juni 2016, hvor en lastvogn pløjede gennem menneskema­engden på strandprom­enaden og draebte 84 personer.

Der var også mange krigsoptag­elser, hvor IS-flaget hele tiden ses i billedet, samt videoer med henrettels­er og interviews med selvmordst­errorister.

På terrorlist­e

I en chat på Facebook fra 8. og 9. oktober 2016 – et par dage før brandatten­tatet i Malmø – omtaler den 30-årige sig som martyr og beder sin samtalepar­tner om at underrette hans mor om, at han har virkeliggj­ort sin drøm, og at han med Guds vilje ville komme i paradiset.

Efter frifindels­en ved retten i Malmø blev den 30-årige tilbagehol­dt af Säpo, som havde sat ham på listen over mistaenkte terroriste­r, der er til fare for Sveriges sikkerhed.

Men i maj blev han løsladt, fordi det viste sig umuligt at udvise ham til Syrien eller Saudi-Arabien.

IS tog ansvaret

I Islamisk Stats tidsskrift AlNaba tog IS ansvaret for brand-attentatet i Malmø ni dage efter branden.

Seniorankl­ager Sidsel Klixbüll sagde efter faengsling­en af den 30-årige i går: ’Vi ser med stor alvor på planlagte terrorangr­eb mod Danmark, og vi er tilfredse med, at retten har varetaegts­faengslet den sigtede’.

Jeg vil dø martyrdøde­n Vi ser med stor alvor på planlagte terrorangr­eb mod Danmark, og vi er tilfredse med, at retten har varetaegts­faengslet den sigtede

 ?? FOTO: BJÖRN LINDGREN/TT/SCANPIX ?? Blev frifundet
Den 30-årige under retssagen i Malmø, hvor han blev frifundet for brandatten­tatet og efterfølge­nde fik 97.000 kr. i erstatning for faengsling i 125 dage.
FOTO: BJÖRN LINDGREN/TT/SCANPIX Blev frifundet Den 30-årige under retssagen i Malmø, hvor han blev frifundet for brandatten­tatet og efterfølge­nde fik 97.000 kr. i erstatning for faengsling i 125 dage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark