Ekstra Bladet

Taendstik-terroriste­n

- JAN SØGAARD js@eb.dk

Den dømte ’taendstik-terrorist’ Dieab Khadigahs ukendte makker i København er identifice­ret, mener politiet. PET og Københavns Politi har udramatisk anholdt en 30-årig syrisk flygtning i København, der sigtes for et planlagt terrorangr­eb, hvor tilfaeldig­e mennesker skulle angribes med knive og bomber.

Det skulle ske i november 2016 sammen med den 21-årige syrer Dieab Khadigah, der 12. juli i år blev idømt seks år og seks måneders faengsel ved retten i sydtyske Ravensburg for et planlagt terrorangr­eb i København.

Under retssagen kom det frem, at han havde kontakt med to ukendte medgerning­smaend, blandt andet via Facebook. Den ene skulle han mødes med på Hovedbaneg­ården inden angrebet i København, og politiet mener, at der er tale om den 30årige syrer.

Han kom til Sverige i efteråret 2015 med sin hustru og søn. Sønnen omkom senere i en bilulykke, konen gik fra ham, og syreren flyttede til Malmø, hvor han ifølge en svensk dom fik sympati for Islamisk Stat.

Rygsaek med taendstikk­er

Dieab Khadigah blev 19. november 2016 naegtet indrejse i Rødby, fordi han ikke havde indrejsepa­pirer, og han blev sendt retur til Tyskland. Her anholdt politiet ham og fandt 17.000 taendstikk­er, 17 batterier, en pakke fyrvaerker­i, to køkkenkniv­e og seks taendstikk­er, 17 batterier, en pakke fyrvaerker­i, to køkkenkniv­e og seks walkie-talkier blev fundet i Dieab Khadigahs rygsaek. walkie-talkier i hans rygsaek – remedier beregnet til terror-angrebet.

Efter et halvt års efterforsk­ning mente statsankla­geren i den tyske delstat Baden-Württember­g, at syreren ville konstruere og udløse en bombe i København, og at manden sympatiser­ede med Islamisk Stat. Retten i Ravensburg slog herefter fast, at Dieab Khadigah havde planlagt et terrorangr­eb i København.

Den 30-årige syrer blev i går faengslet i Københavns Dommervagt til 15. januar. Han naegter sig skyldig. Retsmødet skete bag lukkede døre.

Anklager Sidsel Klixbüll sigtede den 30-årige for forsøg på terrorisme ved at have planlagt et terrorangr­eb i København på ukendt sted og ukendt tid ved at angribe tilfaeldig­e mennesker med knive for derefter at udløse en eller flere spraenglad­ninger.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark