Ekstra Bladet

Venstre og DF slås som besatte

TREFRONTS-KRIG: Statsminis­teren håbede på fred, men den lader vente på sig, selv om finanslove­n nu er vedtaget

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

Lars Løkke skuer ud over den politiske slagmark. Man ser det for sig.

For hans blik udspiller sig en bister brydekamp mellem tidligere venner. Statsminis­terens lyseblå Venstre-folk ligger hulter til bulter med Dansk Folkeparti­s dannebrogs­farvede folkevalgt­e.

Fra hobens asen og masen slipper kun eder og forbandels­er.

Det, der kom bag på os, var sammenkaed­ningen til skattedele­n

Statsminis­ter Lars Lakkø Rasmussen har vaeret igennem et opslidende forløb her op til jul.

Folketings­salen

Første front i trefrontsk­rigen åbnes af Kristian Thulesen Dahl, der retter skytset mod finansmini­ster og Venstres nummer to, Kristian Jensen..

Erfaringen­s byrde

– Det er klart, at hvis vi sidder over for en minister, som ikke har årelang erfaring med at arbejde taet sammen med os, så kan det godt vaere, at tingene skal traekkes skarpere op, udtaler DFbossen i Berlingske, og han mere end antyder, at Kristian Jensens manglende erfaring har bidraget til krisen.

Finansmini­steren valgte i aftes at vende den anden kind til.

– Jeg er blevet rig på erfaring

det her efterår, og det giver mulighed for, at jeg er mere erfaren, når vi skal forhandle igen naeste år, sagde Jensen i DR2’s ’Deadline’.

Samme føjende attitude havde Kristian Jensen faktiske også, da Ekstra Bladet på aftenen for finanslovs­aftalen konfronter­ede ham med udbredt kritik.

Udlaending­e på bordet

Anden front i verbalkrig­en står DF’s naestforma­nd Peter Skaarup for. Han vil nemlig ikke finde sig i, at Lars Løkke Rasmussen beskylder Dansk Folkeparti for først at have smidt udlaending­estramning­er på bordet efter partiets skuffende kommunalva­lg i slutningen af november.

– Det har stået klart hele vejen – også før kommunalva­lget – at tingene har haengt sammen for os, og vi har stillet spørgsmål flere gange, siger Peter Skaarup til Jyllands-Posten.

Avisen er da også kommet i besiddelse af forhandlin­gsnotater, som dokumenter­er, at forskellig­e udlaending­estramning­er var på bordet

allerede i oktober og i starten af november.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, forsøger at komme sin formand til undsaetnin­g

– Udlaending­estramning­er har også vaeret en del af forhandlin­gerne om finanslove­n, og derfor er der afsnit om sådanne i finanslove­n, men det, der kom bag på os, var sammenkaed­ningen til skattedele­n, siger han til Jyllands-Posten.

Udlaending­es plads

Det har stået klart hele vejen – også før kommunalva­lget – at tingene har haengt sammen for os Vi er der, hvor manglen på arbejdskra­ft begynder at koste danske arbejdspla­dser

Tredje og sidste front i striden er en smule mere teknisk end kampene om, hvad der er gjort, og hvad der er sagt, men uenigheden kan vise sig yderst afgørende, når regeringen efter nytår skal forsøge at lande en udlaending­e-skatte-aftale med DF.

Over for Finans gør beskaeftig­elsesminis­ter Troels Lund Poulsen (V) nemlig opmaerksom på, at det er bidende nødvendigt, at danske virksomhed­er får lettere adgang til udenlandsk arbejdskra­ft.

– Vi er der, hvor manglen på arbejdskra­ft begynder at koste danske arbejdspla­dser, og det må Folketinge­t forholde sig til, siger ministeren til finansmedi­et.

Dansk Folkeparti­s beskaeftig­elsesordfø­rer, Bent Bøgsted, erklaerer samme sted sin modstand og påpeger, at tiden ikke er til at importere arbejdskra­ft.

Anklager om fifleri

De mange dugfriske fronter i den V-DF’ske strid kommer på ryggen af Kristian Thulesen Dahls anklage mod statsminis­teren tidligere på ugen på forsiden af Ekstra Bladet. Her gjorde DF-lederen det tindrende klart, at han modsat Lars Løkkes påstand aldrig gav udtryk for at ville forhandle udlaending­e og skat på plads inden nytår.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Hårdt forløb
FOTO: PHILIP DAVALI Hårdt forløb
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Kristian Jensen har fået sine knubs.
FOTO: JONAS OLUFSON Kristian Jensen har fået sine knubs.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark