Ekstra Bladet

Ytringsfri­hedskommis­sion – har vi tid til det?

- VI HAR FÅET VORES SO-ME-REDAKTØR DER ER MED ANDRE ER DET RIGTIGT, SKOLEFORSK­EREN HVIS VI OVEN

en kommission, som skal vurdere ytringsfri­hedens vilkår i Danmark.

Justitsmin­ister Søren Pape vil sikre, at rammerne for den frie debat er staerke nok.

Jeg er ikke uenig i hensigten. Men har vi tid til den slags langsommel­ige processer?

Kommission­en skal blandt andet kigge på sociale medier i deres egenskab af private virksomhed­er med enorm magt. Her synes jeg allerede, vi er bagud og skal se at komme ud over stepperne med en meget mere konkret indsats.

på Ekstra Bladet fortalte mig for nylig, at folk naesten altid bliver overrasked­e, når han fortaeller, hvordan Facebook egentlig opererer. At det ikke kun er en hyggelig adspredels­e, som man kan bruge i sine pauser, men at man selv bliver brugt af Facebook. At de skiftende algoritmer er uigennemsk­uelige, og at det er svaert at få plausible forklaring­er på, hvorfor Facebook på vores alle sammen vegne vaelger at tilbagehol­de uskadelige informatio­ner eller harmløse billeder af bare bryster, mens fake news og terroriste­rs propaganda kan løbe frit omkring.

ord brug for viden og uddannelse, for at vi helt kommer til at forstå, hvad vi er oppe imod. Da jeg forleden diskutered­e emnet i TV2 News-magasinet ’Presseloge­n’, slog jeg til lyd for, at man for alvor begynder at undervise i sociale medier i folkeskole­n.

Da jeg gik i skole, laerte vi at analysere reklamer, og at store virksomhed­er har nogle tricks i lommen, der umaerkelig­t kunne give én lyst til at drikke en bestemt slags cola. I dag er der behov for i en meget større skala at forstå, at vi ikke kun er brugere af sociale medier. Vi er en del af produktet.

Siden har en skoleforsk­er naevnt for mig, at han også mener, det er vejen frem at saette mere massivt ind i skolens undervisni­ng. Hans vurdering er, at viden om f.eks. de sociale mediers opbygning og organiseri­ng i dag ikke er forankret bredt hos skolens personale.

spurgte jeg en af mine laerer-venner. Han nikkede og talte om ’vidensefte­rslaeb’. Han og hans kolleger ved i mange tilfaelde mindre om livet på sociale medier, end eleverne gør. Det samme kan siges om foraeldren­e. Så hvad gør vi? Min laerer-ven er begyndt at benytte sig af sine elevers viden og spidskompe­tencer inden for sociale medier, som han får dem til at dele med andre i timerne.

Hvorfor går vi ikke ’all in’ og gør viden om sociale medier til et fag?

naevner, at man kunne bruge det, der i skolerefor­mens sprog kaldes den åbne skole, og invitere ressourcep­ersoner uden for skolen med ind i undervisni­ngen. Han peger dog på, at der nok skal mere til end en styrkelse af skolens danskunder­visning, hvor medier indgår.

Det tror jeg, han har ret i. Hvorfor går vi ikke ’all in’ og gør viden om sociale medier til et fag?

i hatten styrker undervisni­ngen i at debattere med respekt for andres holdninger, etnicitet, køn, religion, som allerede finder sted i skolerne, så når vi rigtig langt i en faelles forståelse og kamp for vores demokratis beståen.

Det er vel et både fromt og rimeligt ønske at have her i højtiden.

Glaedelig jul.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark