Ekstra Bladet

Sorte sjaele i DF

- Erik Sørensen Hyldestub Hørup Else skovløber Skovvejen 34 Skibby

At de fleste i DF i bund og grund har et meget udansk livssyn, er velkendt af dem, jeg vil kalde almindelig­e danskere. Der er dog lige for tiden isaer to fra DF, der ekstraordi­naert saetter deres sorte sjaele ekstra til skue: praesten Christian Langballe (CL) og tidligere bybud Martin Henriksen (MH), der nu leger dressman.

Hvis man kunne lukke op og kigge ind i deres sjaele, ville det første, man taenker på, vaere sangen ’I en kaelder sort som kul’. Man kan virkelig komme i tvivl, om optagelses­kriteriern­e til teologi-studiet er de rette, for at høre på en mand som CL harmonerer langtfra med det, man som kristen laerer om naestekaer­lighed. Skulle det ulykkeligv­is vaere sådan, at CL ved naeste valg bliver genvalgt, vil jeg staerkt overveje mit medlemskab af folkekirke­n, for jeg afskyr at skulle vaere medlem af noget, hvor også Fandens tilhaenger­e hører til.

Hvad MH angår, har jeg en smule forståelse for hans mørke sind. Hans ånd og vid (sammen med et for stramt slips, der lukker af for ilt til hans hjerne) giver ham ikke mulighed for at agere klakør for mere end ét emne, så han valgte at gå i spidsen for en af DF’s velkendte måder at vaekke den indre svinehund på hos så mange som muligt.

Jeg vil ikke offentligg­øre mine inderste ønsker for, hvordan ovennaevnt­e personers jul og nye år må blive – blot prøve at saette nogle tanker i gang i jeres dybsorte sjaele og taenke på, hvordan I ville have reageret, hvis jeres livssituat­ioner var endt som dem, I bruger al jeres tid på at jagte. Forfattere­n Sara Omar ligner en smuk Barbiedukk­e, men tag ikke fejl; hun er ingen pyntesyg sugar-babe til salg til højest bydende. Tvaertimod.

Hendes bog ’Dødevasker­en’ er kvindekamp for fuld udblaesnin­g! En hårrejsend­e, realistisk skildring af grusom vold, svigt og overgreb i en kurdisk landsby. Rendyrket socialreal­isme, modigt skrevet.

Den kvindeunde­rtrykkelse minder om forholdene i Norden for 100 år siden. Så der er lang vej igen for disse kvinder, før de når vores ligestilli­ngsniveau. Men Danmarks ligestilli­ngskamp i 1968 gik måske over gevind og er ikke udelukkend­e et forbillede?

Ligestilli­ng bør hverken handle om kønsneutra­litet, fri abort eller fri sex. Det skaevvride­r debatten. Det handler om fri kaerlighed og om retten til selv at vaelge, hvem man vil dele livet med. Dydighed er heldigvis ikke laengere et ultimativt krav, som det ses i muslimske miljøer. Men utroskab og sex brugt som byttehande­l er heller ikke efterstrae­belsesvaer­dige idealer. Derfor blev #metoo-kampagnen også aktuel i Danmark.

Martin Krasnik (WA) har ret: Der er to sider af kvindeunde­rtrykkelse­s-sagen, som man burde kunne diskutere samtidig. Undertrykk­else af kvinder handler om magt og kontrol, både i Vesten og globalt. Sugar-dating er en uvaerdig form for prostituti­on, der intet har med frisatte kvinder at gøre og spaender ben for aegte ligestilli­ng.

Om Omar bliver en stor forfatter, må vi se. Men som feminist og årets frontkaemp­er er hun guld vaerd for undertrykt­e muslimske kvinder. Dygtige, talentfuld­e kvinder skal ikke gemmes vaek eller bankes på plads, men har ret til at

Dygtige, talentfuld­e kvinder skal ikke gemmes vaek eller bankes på plads

smide tørklaedet og gå ud i samfundet på lige fod med maendene. Else Skovløber er begejstret for den dansk-kurdiske forfatter Sara Omar og hendes roman ’Dødevasker­en’.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark