Ekstra Bladet

DE ARBEJDER, MENS

JULENS ILDSJAELE: Danskerne melder sig som aldrig før i den frivillige­s tjeneste juleaften, ligesom flere også tager en tur på arbejde i stedet for at fejre jul med familien

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

Danskerne står i kø for at yde frivilligt arbejde i juledagene – her er det en julefest i Hjemløsehu­set i København. – Vi har så mange, der henvender sig og gerne vil hjaelpe juleaften, at det er svaert at finde plads til dem alle sammen, lyder meldingen fra Røde Kors. Danskere over hele landet melder sig i hobetal til at arbejde eller vaere frivillige juleaften, hvor de fleste af os ellers tilbringer højtiden hjemme i de faste rammer hos familien.

Hos hjaelpeorg­anisatione­r som Kirkens Korshaer og Røde Kors oplever man en stigende interesse for at vaere frivillig i netop julen.

Alene i København har flere hundrede meldt sig til tjeneste hos Røde Kors 24. december.

– Det er en måned, hvor der er rigtig mange, der gerne vil hjaelpe og vaere frivillige. Vi har oprettet flere og flere aktivitete­r, fordi vi har langt flere frivillige end bare dem, der skal stå i varmestuer, fortaeller Emilie Brandt fra Røde Kors i hovedstade­n.

Røde Kors oplever, at danskerne generelt har et ønske om at hjaelpe, men at interessen altid er størst under hjerternes fest.

Faktisk har man de seneste år haft så mange frivillige, at man har vaeret nødt til at sige nej til nogle, forklarer Emilie Brandt.

– Vi har så mange, der henvender sig og gerne vil hjaelpe juleaften, at det er svaert at finde plads til dem alle sammen.

– Vi forsøger at få dem ud til forskellig­e juleaktivi­teter på andre tidspunkte­r i december, men vi har rigtig mange, der gerne vil hjaelpe.

Samfundet har aendret sig

Det er isaer i de senere år, at danskerne har haft en stor lyst til at gøre noget for andre i juletiden. Dansk Erhverv forklarer stigningen med, at der er en større del af arbejdssty­rken, som netop ikke fejrer jul:

– Vi er blevet flere danskere, der har kulturelle rødder i andre kulturer end den danske og derfor ikke fejrer jul, så de tager gerne på arbejde juleaften, forklarer chefkonsul­ent Peter Halkjaer.

Samtidig fortaeller han, at en af årsagerne til det stigende antal af frivillige skal findes i de forandrede familiefor­hold, som flere danskere lever med.

– Tidligere forbandt man arbejde juleaften med et afsavn, men det er ikke nødvendigv­is tilfaeldet laengere, fordi den moderne familiestr­uktur ofte er en ’delefamili­e’, hvor man har børnene hver andet år. Det betyder, at der er mange, som søger efter at hjaelpe til som frivillige, eller også melder de sig til at tage tørnen på jobbet juleaften, forklarer Peter Halkjaer.

Hos Dansk Erhverv har man ikke konkrete tal på, hvor mange danskere, der er på arbejde 24. december, men man anslår, at det er mellem 50.000 og 100.000.

Ekstra Bladet har mødt fire danskere, der har valgt at arbejde juleaften i stedet for at bruge den store helligdag med familien.

Vi har så mange, der henvender sig og gerne vil hjaelpe juleaften, at det er svaert at finde plads

 ?? FOTO: RITZAU/LAERKE POSSELT ?? I en god sags tjeneste
FOTO: RITZAU/LAERKE POSSELT I en god sags tjeneste

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark