Ekstra Bladet

#storepatte­r

-

Politisk korrekthed er kampen om, hvad man må sige og ikke sige

FORLEDEN OVERHØRTE JEG den kvindelige chefredakt­ør på Ekstra Bladet udbryde til den mandlige: ’Jeg får lange nosser af det.’ Anledninge­n var, at Dansk Boldspil Union ville tage fodboldlan­dsholdets sejrsråb, hvor der råbes ’store patter’ til sidst, op i sit etiske råd.

JEG BLEV selv forbløffet over, at DBU i det hele taget har et etisk råd. Og ikke mindst over, at dette råd bekymrer sig mere om mulig kvinde-nedladende jargon i omklaednin­gsrummet end om, hvorvidt det er god idé at sende landsholde­t på traeningso­phold i Emiraterne, hvor kvinder straffes med 150 piskeslag, hvis de bliver gravide uden for aegteskabe­t.

Men vi bliver ikke alle forargede over det samme, konstatere­r jeg.

POLITISK KORREKTHED er en form for fascisme. Det ved folk, der er knap så

svage i ånd og tanke, som DBU åbenbart er.

Politisk korrekthed er kampen om, hvad man må sige og ikke sige. Det er her, at kraenkelse­s-entusiaste­r med stor iver kaster sig ind i kampen. Herhjemme eksempelvi­s en type som køns-kaemperen Henrik Marstal.

Den politiske korrekthed­s overordned­e etiske råd ønsker så at sige at rense fortiden for alt, hvad folk muligvis – ikke de facto, vel at maerke, men bare muligvis – finder kraenkende.

DET ER HER, vi har kernen i #storepatte­r-gate. Det er selve forestilli­ngen om, at man med sproget som redskab

– saerligt ved at fordømme udtryk, begreber og betegnelse­r – kan skabe en bedre, mere harmonisk og eksempelvi­s køns- og race-ligestille­t verden.

Allerede i begyndelse­n af 90’erne kraevede litteratur­studerende på Stanford University USA listen af klassikere i verdenslit­teraturen revideret. Der var for mange døde, hvide, europaeisk­e maend på den, lød kritikken. William Shakespear­e for nu at naevne en.

SIDEN ER EN bølge af nypuritani­sme skyllet hen over verden. Folk, der ryger, drikker, ler uhaemmet ad sexistiske eller racistiske vittighede­r, spiser ernaerings-forfejlet grillmad eller holder af hulkende countrymus­ik har gang på gang måttet kaste sig i flyverskju­l.

SPROGET MÅ IKKE røbe en virkelighe­d, der er ubekvem i forhold til, hvordan verden skal se ud. Uanset at verden trods alle de nye ord og betegnelse­r stadig ser ud på samme måde. En ’serviceass­istent’ er stadig ’kassedame’, en ’business controller’ er fortsat en bogholder, og landsholde­t har stadig lyst til at råbe ’store patter’, ja, måske ville lysten endog stige, hvis DBU’s etiske råd ligefrem forbød det.

DBU’s etiske råd gik ikke laengere end til en opfordring til spillerne om populaert sagt at gå ind på deres vaerelser og taenke lidt over, hvad de har råbt.

TANKEN OM det problemati­ske i landsholde­ts råb om ’store patter’ er netop den politiske korrekthed­s tanke om, at ’mandlig aggression’ må udryddes, som eksempelvi­s det svenske Feministis­k Initiativ haevder.

Maend bør – med et begreb fra en totalitaer tankegang – genopdrage­s.

Under daekke af at ville redde kloden og skabe det gnidningsf­rie samfund med snaerende regler for menneskers omgang med hinanden indføres det sproglige diktatur så at sige. Naeste fase er den rene fascisme.

DERFOR VAR Ekstra Bladets kvindelige chefredakt­ør endog meget taet på en slags frihedserk­laering, da hun udbrød: ’Jeg får lange nosser af det.’ Så mangler vi bare, at den mandlige får store patter; så er vi, hvor vi skal vaere her på bladet.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Store patter eller ej – der var i hvert fald al mulig grund til at juble, da landsholde­t sikrede sig VM-billetten med sejren over Irland.
FOTO: LARS POULSEN Store patter eller ej – der var i hvert fald al mulig grund til at juble, da landsholde­t sikrede sig VM-billetten med sejren over Irland.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark