Ekstra Bladet

Valget kan synes nemt, hvis man ikke skal skele til økonomi

-

Det svarer til én ud af 400 Kia-biler, hvor Länsförsäk­ringar daekkede en mekanisk fejl i 2015 – det laveste i undersøgel­sen.

Her er det vigtigt at naevne, at Länsförsäk­ringar kun har medtaget de biler i statistikk­en, hvor de har udbetalt en erstatning.

Er mekaniske skader blevet daekket af producente­n via en garanti eller for eksempel kulance,

UANSET GARANTIORD­NING

stiller det ikke just det tyske bilkonglom­erat VAG (Volkswagen Aktiengese­llschaft, red.) saerligt meget bedre i undersøgel­sen. Fire maerker er nemlig i top ti.

VAG er en sammenslut­ning af bilmaerker­ne VW, Seat, Skoda, Porsche og Audi – og saerligt mellem de fire første maerker er der meget teknik, der overlapper, f.eks. motorerne.

Og motorskade­r er da også det, som fakturaen oftest lyder på for VAG-bilerne på naer Audi og Porsche. For de mere ’almindelig­e’ VAG-modeller har Seat og Skoda flest fejl i alt med VW lige i haelene.

For Seats vedkommend­e var der fejl på 2,8 procent af bilerne, mens over halvdelen af fejlene var relateret til motoren.

Ud over Kia og Hyundai klarer japanske maerker som Honda, Toyota og Mazda sig også godt.

Overrasken­de er det faktisk Porsche og Land Rover/Range Rover, der samlet set har flest fejl af de 30 bilmaerker – for begges vedkommend­e er det fejl på elsystemer­ne, der står for langt størstedel­en af fejlene.

Ifølge undersøgel­sen er der ingen naevnevaer­dig forskel på, om du ejer en benzin- eller dieselbil i forhold til mekaniske skader, hvis man ser på det samlet.

Dog står benzinbile­rne for cirka 75 procent af motorskade­rne, mens dieselbile­rne døjer med 90 procent af fejlene på udstødning­ssystemet og har 20 procent flere fejl på indsprøjtn­ingssystem­et. Ikke nok med, at motorfejl er den dyreste mekaniske skade med en gennemsnit­spris på 21.200 kr. pr. fejl, så er det også den type fejl, som Länsförsäk­ringar oftest udbetalte erstatning til i 2015.

23 procent af det samlede antal skader var nemlig motorfejl.

Seat, Mini, der ejes af BMW, og Peugeot har flest motorfejl, der oftest omhandler turbolader­e og fejl på ventilstyr­ingen, for eksempel tandrem. Faerrest motorskade­r havde Suzuki og Toyota.

Mange biler har efter tre år, når garantien er udløbet, rundet 60.000 km, og så kan en motorskade vaere noget taettere på, end man kunne håbe. I gennemsnit opstår en motorskade nemlig efter bare 78.000 km, ifølge den svenske undersøgel­se.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark