Ekstra Bladet

NYT SUPERLÅN TIL

Nu kan du optage et lån med den laveste rente nogen sinde på et 20-årigt fastforren­tet lån

- STEEN VALGREEN-VOIGT MADS G. LADEKARL svv@eb.dk mgl@eb.dk

Endnu en gang må man knibe sig i armen og tage sig til frivaerdie­n.

Totalkredi­t har netop sendt et nyt 20 årigt fastforren­tet lån på gaden, hvor renten blot lyder på én – 1 – procent. Det betyder, at boligejere nu kan optage et lån med den laveste rente nogen sinde på et 20-årigt fastforent­et lån.

– Man kan sige det med fire ord: Renterne er hamrende lave, siger Jeppe Borre, chefanalyt­iker i Totalkredi­t.

Én procent er hamrende lavt for et fastforren­tet lån. Man skal dog vaere opmaerksom på, at det kraever en lidt større pengepung i det daglige at betale på et lån, der kun løber i 20 år frem for de 30 år, der er det gaengse, når det gaelder realkredit­lån.

Billigt i laengden

– Sammenlign­er vi et 20årigt med et 30-årigt lån, så er ydelsen på det 20-årige lån omkring 1300 kr. højere efter skat om måneden for et lån på en million kroner. Så det kraever et større økonomisk råderum at tage et 20-årigt lån, siger Jeppe Borre.

Til gengaeld er der rigtig mange penge at spare, når du ser på, hvor meget du samlet skal betale i hele lånets løbetid. Over 150.000 kr.

– Den højere ydelse skyldes, at afdraget er vaesentlig højere, fordi lånet betales tilbage over en kortere årraekke. Men samtidig betaler du mindre i rente og bidrag. Så i hele lånets løbetid er det 20årige lån i omegnen af 150.000 kr. billigere efter skat end det 30-årige, siger Jeppe Borre.

Konkret ender du med at betale ca. 1.365.000-1.378.000 kr. tilbage på det 30-årige lån, hvis du låner en million. Vaelger du det 20-årige, slipper du med 1.214.0001.221.000 kr., alt efter hvilket lån du vaelger.

Dansen om kurs 100

Det nye lån med en rente på kun en procent skyldes, at det ’gamle’ 20-årige 1,5 procent-lån svinger taet omkring kurs 100. Er kursen over 100, lukker lånet for tilbud.

– Vi ser det samme billede med de 30-årige lån. De markante kursstigni­nger hen over efteråret betyder, at der også er kommet et nyt 30årigt lån med 1,5 pct. i rente på banen. Det er heller aldrig set lavere, siger Jeppe Borre.

Mens de ’gamle’ lån danser omkring kurs 100, er begge de to nye lån at finde med en kurs omkring 96.

– Det er et ganske fornuftigt åbningsniv­eau, mener Jeppe Borre.

– De nye lån taler til en bred skare af danskere. Det er både nye boligkøber­e, som kan have det nye 30-årige 1,5 pct. lån eller det nye 20-årige 1,0 pct. lån med på radaren. Men også mange eksisteren­de boligejere kan med fordel kan rette blikket mod de nye lån.

Det gaelder først og fremmest de boligejere, der stadig har fastforren­tede lån på 3 pct., 3,5 pct. eller endnu højere. Men også flere boligejere med lån helt ned til 2,5 pct. kan ifølge Jeppe Borre med fordel nedkonvert­ere deres lån.

– Samtidig har vi oplevet en markant vandring af boligejere, der ønsker at udnytte de lave renter til at veksle deres flekslån til lån med fast rente. Den tendens må vi forvente vil fortsaette med de nye rekordlave rentenivea­uer, siger Jeppe Borre.

’Gamle’ lån er billigst

Er du mest til et 30 årigt lån, får du den laveste ydelse på 2,0 pct. lånet. Forskellen er dog kun på beskedne 20 kroner om måneden efter skat pr. lånt million.

Vaelger du 2,0 pct. lånet frem for det på 1,5 pct., får du også et mindre kurstab. Den største fordel ved 1,5 pct. lånet ved de aktuelle kurser er, at du samlet set over alle 30 år sparer ca. 13.000 kr.

– Ulempen ved at vaelge det nye 30-årige 1,5 pct. lån er altså et større kurstab, som betyder, at du får en højere gaeld i forbindels­e med låneoptage­lse. Det vil dog med tiden blive indhentet af det højere afdrag, og som udgangspun­kt vil det over tid stille 1,5 pct. lånet lidt billigere mellem de to lån, siger Jeppe Borre.

Overordnet gør de samme forhold sig gaeldende, når du skal vaelge mellem de to åbne 20-årige lån på henholdsvi­s 1,5 pct. og 1,0 pct.

Faktisk er det med de nuvaerende kurser billigere på alle parametre at tage lånet på 1,5 pct.

De nye lån taler til en bred skare af danskere

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark