Ekstra Bladet

Udbombet og ramponeret

- SÅ GIK FOLKETINGE­T LA RAMTE BUNDEN SÅ DET HELT STORE TILBAGE STÅR, HERTIL KOMMER I REGERINGEN ER LØKKE OVERLEVEDE ATTER

efter en sjaelden kedsommeli­g afslutning­sdebat på juleferie. Men fred blev der ikke meget af, højst våbenhvile. Og landets regeringsc­hef kom ud af forløbet mere udbombet og ramponeret end nogen sinde. Han var kun halvanden meter og en hovedløs Anders Samuelsen fra et folketings­valg.

Efter ugelange, skandaløst ledede forhandlin­ger lykkedes det overlevere­n Løkke at padle sin hullede regeringsp­ram i land. Kun fordi hans egne regeringsp­artier aedelmodig­t afstod fra at vaelte sig selv. Stuuurt nummer.

Traditione­n tro valgte Liberal Alliances selviscene­saettende dilettante­r at holde fast i deres ministerbi­ler frem for de mange trusler, ultimative krav, vilde meldinger og tweets, som var udsendt i en lind strøm for at bevise, hvor standhafti­ge LA’erne var. Men det var i hvert fald ikke Løkkes fortjenest­e, at det hele landede. Snarere tvaertimod.

for politisk trovaerdig­hed, og i en Megafon-måling fredag kvitterede vaelgerne ved at sende halvdelen af LA-holdet i Folketinge­t ud i mørket.

Men forløbet har gravet dybe kløfter i den blå lejr, hvor der haenger en fed hørm af fup og fiduser over den måde, Løkke skulle mellemforh­andle mellem DF og LA om skatterefo­rm og finanslov. Hvis Løkkes trovaerdig­hed i forvejen var i bund, har dette forløb yderligere saenket tilliden til ham.

spørgsmål er: Kommer regeringen overhovede­t igennem med noget i det nye år, eller bliver det bare udmattende tomgang, hvor regeringen sidder på pinden, fordi ingen rigtig vil vaelte dem, og Løkke går ikke af egen fri vilje?

Stemningen er skidt, bl.a. fordi Løkke, selv efter at finanslove­n var kommet på plads, valgte på tv at gå i åben konfrontat­ion med Kristian Thulesen Dahl på to vigtige punkter:

Han fastholdt en beskrivels­e af forløbet under forhandlin­gerne, hvor Løkke skulle kommuniker­e mellem Thulesen Dahl og Samuelsen. Løkke bekraefted­e spagfaerdi­gt Samuelsens påstand om, at Thulesen Dahl skulle have lovet at støtte en skatterefo­rm, hvis LA stemte ja til finanslove­n.

Thulesen Dahl siger, at dette er lodret løgn. Og sandsynlig­heden taler for, at det er DF-formanden, der har ret. For hvorfor i alverden skulle Thulesen Dahl have afgivet et sådant løfte? Det var ikke hans finanslov, der var ved at blive saenket. Og Thulesen Dahl ville aldrig love en skatterefo­rm, før han var helt sikker på at have så massive stramninge­r af reglerne om bl.a. familiesam­menføringe­r i hus, at han kunne forsvare den samlede aftale. Og så langt var man slet ikke i sidste uge. Så forløbet taler for, at det er Løkke, som har ’oversolgt’ indholdet af sin samtale med Thulesen Dahl over for Samuelsen for at få denne til at stemme for finanslove­n. Så købte Løkke sig lige en uge laengere.

at Løkke og Samuelsen nu har en forhandlin­gsmodpart, som ikke har tillid til dem.

Løkkes bemaerknin­ger om, at det er ’meget aergerligt’, at man ikke kan give kassedamen skattelett­elser uden at skulle stramme flygtninge­reglerne, er også en åben krigserkla­ering til DF. For Lars Løkke må jo lide af hukommelse­ssvigt. Igennem 15 år har han ikke bestilt andet end at parre DF’s krav på flygtninge­og graensekon­trol-området med regeringen­s politik på andre felter. Desuden har DF fuldstaend­ig ret i, at der er en sammenhaen­g mellem, hvor mange milliarder man vil bruge på mislykket integratio­n og hvor mange på hjemsendel­se af asylsøgere og så skattelett­elser. Pengene kommer jo fra den samme kasse.

Så allerede inden vi har taget hul på det nye år, har Løkke sørget for, at afstanden mellem hans mindretals­regering og DF er maksimal.

Anders Samuelsen, som i den ene saetning bedyrede, at nu var det slut med ultimative LA-tidsfriste­r, men i den anden saetning understreg­ede, at han havde sikret sig, at der skulle forhandles en ’ambitiøs’ skatterefo­rm ’straks’ i det nye år, og man skal vaere faerdig inden udgangen af januar.

Det kan selvfølgel­ig ikke lade sig gøre. Alene fordi Thulesen Dahl ikke vil drømme om at acceptere LA-formandens fantasiful­de tidsramme og endnu mindre hans krav om en ’ambitiøs’ skatteplan. Thulesen Dahl vil det modsatte: massive stramninge­r i flygtninge­politikken og en ’ lillebitte’ skatteafta­le. Det ligner ikke opskriften på hurtigt forlig. Snarere sammenbrud.

Tilliden til regeringsc­hefen er helt vaek

opfattelse­n, at hvis ikke det lykkes at opnå forlig om skat og flygtninge inden vinterferi­en, så må vi regne med, der slet ikke kommer noget forlig. Og hvad vil regeringen så gøre ved det? Ingenting. Bare blive siddende.

Selv om Løkke inviterede Thulesen Dahl til hyggemøde fredag aften, kom der ikke meget ud af det, Tilliden til regeringsc­hefen er vaek. Forholdet til finansmini­ster Kristian Jensen nedkølet. Anders Samuelsen og Ammitzbøll opleves Løkke er politisk blevet en ensom og slidt mand. kan Løkke regne med, at DF og S vil hjaelpe ham.

Løkke er politisk blevet en ensom og slidt mand. Vaelgerne dropper ham også. Forskellen på rød og blå blok er nu så stor (53,2 pct. mod 46,8 pct.), at Løkke skal udrette mirakler for at undgå en fyreseddel naeste gang.

en krise, men mere udbombet og ramponeret end nogen sinde før. Kigger han på uret, kan han i hvert fald konstatere én ting: Nedtaellin­gen er i gang.

 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ?? Nedtaellin­g
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING Nedtaellin­g
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark