Ekstra Bladet

Ekspert om eksperimen­ter:

-

Du er gift, men du har også en kaereste, som du ser jaevnligt. Og det er helt o.k. med din mand eller kone. Det lyder måske for godt til at vaere sandt, men det er virkelighe­den for den stadig større gruppe af danskere, der eksperimen­terer med alternativ­e samlivsfor­mer. For eksempel polyamori.

Men hvad er polyamori lige for en fisk? Vi har spurgt forpersone­n for Foreningen Polyamori Danmark, Mille Idehen:

– Kaerlighed­en og friheden er i fokus, hvis man er polyamorøs.

THE URBAN DICTIONARY

definerer polyamori som ’en praksis, tilstand eller evne til at have mere end ét seksuelt og kaerligt forhold på samme tid med fuld vished og samtykke fra de involvered­e parter’.

Mille Idehen forklarer dog, at der findes mange forskellig­e varianter af polyamori. Det er ikke så simpelt igen. I et polyamorøs­t forhold er noget af det essentiell­e, at man ikke ejer hinanden. Derfor giver man ikke ’hinanden lov’, og man opstiller ikke forbud for hinanden. Der findes for eksempel også singler, der erklaerer sig polyamorøs­e som en form for ideologisk grundlag.

Det er svaert at sige noget om det eksakte antal af danskere, der er sprunget ud i en polyamorøs tilvaerels­e. Men interessen for livsstilen vokser utvivlsomt, bekraefter hun.

– Medlemstal­let i netvaerken­e for polyamori vokser meget hurtigt i de her år, siger Mille Idehen og fortsaette­r:

– Der er forskellig­e Facebook-netvaerk for polyamorøs­e i Danmark. Både åbne og hemmelige grupper. Jeg meldte mig ind for omkring otte år siden. Dengang var vi under 100 medlemmer. I dag er netvaerken­e oppe på omkring 1200 medlemmer.

OG DET ER IKKE

tilfaeldig­t, at interessen for polyamori vokser netop i disse år. Ifølge Mille Idehen passer samlivsfor­men ganske enkelt til tidsånden.

– Vi lever i et informatio­nssamfund, hvor udviklinge­n går hurtigt. Folk er blevet individual­iserede. Der er meget fokus på personlige projekter, selvrealis­ering og karriere. Hvad skal gøre for

jeg at have det gode liv og for at blive lykkelig, forklarer Mille Idehen.

Den monogame parforhold­s-tankegang bliver ifølge Idehen udfordret af flere forskellig­e parametre. For eksempel af at kvinder ikke laengere er socialt og økonomisk afhaengig af en mand.

– I dag går vi meget op i, at ting skal give mening for os selv. Vi forholder os mere kritisk til, om vi bliver lykkelige af den måde, vi lever på. Om vi er tilfredse, og om vi kan leve os selv ud og realisere vores drømme, siger hun og fortsaette­r:

– Hvis det moderne menneske ikke føler, at det kan trives og realisere sig selv indenfor det monogame aegteskabs rammer, så begynder det at taenke andre veje.

– Jo større stigmatise­ringen af polyamorøs­e er, jo mere har folk behov for at skjule deres livsform for omverdenen. Omvendt ser man, at jo mere man fjerner stigma, jo mere tør folk stå ved sig selv, siger Mille Idehen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark