Ekstra Bladet

På denne tid af året – vi er her i juli – vrimlede stedet ifølge Hitlers privatsekr­etaer, Christa Schroeder, med myg og stankelben. Det gør det stadig!

-

På dette tidspunkt, 21. juli 1944, for 73 år siden ville vinduerne i traebarakk­en, hvor dagens briefing skulle holdes, allerede vaere åbne. På trods af at himlen var daekket af grå skyer, var luften fugtig, og varmen trykkende.

Tre timer senere – da von Stauffenbe­rg kom ind i mødelokale­t – var barakken fyldt. Greven, der på grund af krigsskade­r havde mistet venstre øje, fået amputeret højre hånd samt lilleog ringfinger­en på venstre hånd, fik en plads taet ved Hitler. Det var nødvendig, da Stauffenbe­rg også havde mistet en del af sin hørelse. I resterne af sin venstre hånd bar han en attachémap­pe fyldt med spraengsto­f.

’Jeg kendte ham knap, men som han stod der med det ene øje daekket af en sort klap, sin lemlaested­e armstump i uniformens tomme aerme, ryggen rank og blikket fast fikseret på Hitler, udstrålede han det klassiske billede på en kriger.’

Sådan beskrev en af mødedeltag­erne, general Walter Warlimont, senere von Stauffenbe­rg.

placeret bomben under det store mødebord af massivt egetrae forlod greven lokalet, under påskud af at han havde fået et hasteopkal­d. Fra stien ude foran barakken, hvor vi nu står, så han vinduer og døre blive blaest ud af eksplosion­en.

Von Stauffenbe­rg konkludere­de, at Hitler umuligt kunne have overlevet, og flygtede til Berlin. Men han tog fejl. Hitler var blandt dem, der slap fra attentatet med faerrest skrammer.

Begge ben var fyldt med traesplint­er og brandvable­r, han havde et snitsår i panden, og begge trommehind­er var spraengt. Hitler var dog ikke vaerre tilredt, end at han smilende kunne fremvise sine iturevne bukser.

’Der er nogen, som har forsøgt at slå mig ihjel’, sagde han køligt til sin kammertjen­er, Heinz Linge, som kom farende, da han hørte braget.

Greven, der på grund af krigsskade­r havde mistet venstre øje, fået amputeret højre hånd samt lille- og ringfinger­en på venstre hånd, fik en plads taet ved Hitler

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark