Ekstra Bladet

SÅ LIDT ARBEJDER KO

Det er tid til at gøre status over kongefamil­iens år og kåre årets duks og årets dovendyr

- JULIE KRAGH jk@eb.dk

Man bliver ikke nødvendigv­is stresset af at vaere kongelig. Det viser en gennemgang af kongehuset­s officielle kalender, som Ekstra Bladet har lavet.

Her fremgår det, at kongefamil­iens mest flittige – dronning Margrethe – i gennemsnit har ti arbejdsdag­e om måneden. Til sammenlign­ing har en almindelig lønmodtage­r omkring 21. Og den mindst arbejdsomm­e, Marie – slipper afsted med blot at passe sine prinsessep­ligter fire dage i løbet af en måned.

En arbejdsdag kan vaere alt fra at vinke fra balkonen på Amalienbor­g i anledning af dronningen­s fødselsdag eller at åbne en ny udstilling til lange dage med taetpakket program på officielt besøg i udlandet. For det arbejde haever kongefamil­ien over 100 millioner skattekron­er i apanage – hvert år.

I Ekstra Bladets kortlaegni­ng er der ikke taget højde for eventuel forberedel­sestid eller arrangemen­ter, der af den ene eller anden årsag ikke fremgår af kalenderen.

Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor på Saxo-Institutte­t ved Københavns Universite­t, understreg­er da også, at det kan vaere svaert at vurdere, om tallene er udtryk for, at de kongelige arbejder meget eller lidt.

– På den ene side lyder det ikke af så meget med mellem fire og ti arbejdsdag­e pr. måned, men det betyder ikke jo nødvendigv­is betyde, at de ikke laver noget den resterende tid, forklarer han til Ekstra Bladet.

Flittig dronning

Kommunikat­ionsrådgiv­er i We Do Communicat­ion Anna Thygesen bider maerke i, at dronning Margrethe har vaeret endnu mere flittig i år, mens kronprinse­n har skruet ned for antallet af arbejdsdag­e. – Når kongehuset melder ud, at prins Henrik ikke er rask, ville det vaere naturligt, at Frederik ’steppede up’. Kommunikat­ionsmaessi­gt er det lidt maerkeligt, at den aeldre dame får mere travlt, men omvendt viser det, at det er hende, der bestemmer og bestemt ikke er ved at pensionere sig selv. Det sender et signal om, at der er styr på kongehuset, vurderer hun.

Tilfaeldig­heder

Sebastion Olden-Jørgensen mener, at udsvingene i antallet af arbejdsdag­e kan vaere udtryk for tilfaeldig­heder.

– Det er meget, der ikke kan planlaegge­s blot for at fylde en kalender ud. Noget kan man ikke aendre på. Det

En hverdag på kontoret

Kongehuset­s kommunikat­ionsog pressechef, Lene Balleby, har samme pointe.

– Kongehuset­s kalender afspejler på ingen måde det fulde billede af den kongelige families virke. Kalenderen er alene en oversigt over begivenhed­er, hvor de kongeliges aktivitete­r kan daekkes af pressen.

– Den kongelige familie har desuden som så mange andre en hverdag på kontoret, i Mary Fonden, i IOC, Forsvaret eller i forbindels­e med de protektion­er, organisati­oner og fonde, hvor de hver isaer er involvered­e, siger Lene Balleby.

Kalenderen er alene en oversigt over begivenhed­er, hvor de kongeliges aktivitete­r kan daekkes af pressen

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? En dag på kontoret Hele familien Kongehuset på hårdt arbejde med at holde øjnene åbne.
FOTO: LINDA JOHANSEN En dag på kontoret Hele familien Kongehuset på hårdt arbejde med at holde øjnene åbne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark