Ekstra Bladet

GADEBANDER PRESSER ROCKERNE

OPBRUD: Der er generation­sskifte i det danske rygmaerke-miljø, hvor de ’gamle’ rockere søger nye jagtmarker på grund af den hårde konkurrenc­e

- SUNE FISCHER DAN BJERREGAAR­D fish@eb.dk; db@eb.dk

Rocker- og bandemiljø­et syder og bobler. Med jaevne mellemrum koger det over, og konflikter bryder ud. Alene i år har der vaeret indtil flere voldsomme sammenstød, der både inkluderer de ’nye’ og de ’gamle’ klubber.

De ’nye’ og de ’gamle’ er et emne, der fylder, når man spørger kilder på gaden og i det kriminelle miljø. Også politiet følger den udvikling:

– Vi oplever en langt mere aktivistis­k og aggressiv tilgang til tingene, når det gaelder de såkaldt nye klubber, fortaeller Michael Kjeldgaard, chef for Rigspoliti­ets Nationale Efterforsk­ningscente­r (NEC).

Først var der kun to: Hells Angels og Bandidos. Siden er andre rygmaerker kommet til, blandt andet Satudarah og Gremium, ligesom gadebander nu også bekender bande-kulør. Det sidste gaelder eksempelvi­s LTF.

De staerke bestemmer

Michael Kjeldgaard beskriver et naesten klichéagti­gt billede, hvor de ’gamle’ er satte og magelige, mens de nyligt tilkomne er sultne og forsøger at positioner­e sig. Det gaelder både i relation til miljøet og til de kriminelle markeder.

Og det er to fuldstaend­ig uadskillel­ige punkter. For Pr. 1 december har Rigspoliti­et registrere­t 1349 rockere og bandemedle­mmer fordelt på 91 større og mindre gruppering­er.

De omfatter store og kendte navne som Hells Angels, Bandidos, Satudarah med et ejerskab i miljøet følger adgang til de kriminelle markeder, der blandt andet er baseret på hash og narko. I den kriminelle skolegård er det den staerkeste, der saetter spilleregl­erne, fortaeller kilder med indsigt i miljøet, der dermed bakker op om Michael Kjeldgaard­s vurderinge­r.

Mens Bandidos i de senere år gentagne gange er blevet sat i forbindels­e med konflikter, så har Hells Angels – i hvert fald i offentligh­eden og LTF. Dertil kommer en lang raekke mindre og mere ukendte gruppering­er.

Pr. 1. december sad 404 rockere og bandemedle­mmer bag tremmer. – formået at undgå den store opmaerksom­hed.

– Både i forhold til det kriminelle marked og miljøet ser vi, hvordan nogle af de ’gamle’ forsøger at opretholde status quo. Samtidig er der en raekke ’nye’, der gerne vil have del af markedet. Kort og godt: Der er nogle, der vil bevare den bestående verden, og så er der nogle, der vil skabe en ny verden. Et klassisk billede, så at sige, forklarer Michael Kjeldgaard.

Nye territorie­r

Udviklinge­n har medført, at politiet rundt omkring i Danmark nu ser rygmaerker, hvor der tidligere ikke var nogen.

– Det handler om at se muligheder. Både i form af mulige markeder og i form af rekrutteri­ngsgrundla­g, fortaeller Michael Kjeldgaard.

– I Jylland har vi set ret tydelige eksempler, hvor man leder efter steder med mulighed for at åbne afdelinger, fortsaette­r han og henviser til eksempelvi­s til Satudarah, der tydeligvis forsøger at etablere sig i hovedlande­t – i første omgang var det i Viborg, men de adresser har personerne med tilknytnin­g til klubben atter forladt.

– Det samme så vi i forhold til LTF tidligere i år, hvor de forsøgte at ekspandere, fortaeller

– Føler de ’gamle’ sig pressede – og eventuelt hvordan?

– Det er svaert for mig at vurdere, hvordan de måtte føle sig pressede. Men generelt er det klart, at passivitet også kan handle om ikke at tiltraekke sig opmaerksom­hed.

Hverken Hells Angels eller Bandidos har ønsket at kommentere artiklen.

 ?? FOTO: /RITZAU/THOMAS BORBERG FOTO: KENNETH MEYER ?? Hells Angels fik den første danske afdeling i 1980. Klubben har i dag en raekke afdelinger fordelt rundt omkring i Danmark, men en raekke konkurrent­er er lige i haelene på dem. I det forgangne år har Bandidos-medlemmer vaeret involveret i en raekke konflikter.
FOTO: /RITZAU/THOMAS BORBERG FOTO: KENNETH MEYER Hells Angels fik den første danske afdeling i 1980. Klubben har i dag en raekke afdelinger fordelt rundt omkring i Danmark, men en raekke konkurrent­er er lige i haelene på dem. I det forgangne år har Bandidos-medlemmer vaeret involveret i en raekke konflikter.
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? LTF var på massiv fremmarch i foråret. Siden er en lang raekke af bandens medlemmer blevet faengslet.
FOTO: EKSTRA BLADET LTF var på massiv fremmarch i foråret. Siden er en lang raekke af bandens medlemmer blevet faengslet.
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Satudarah var den første af de nye klubber. Den fik sin første danske afdeling i 2013.
FOTO: EKSTRA BLADET Satudarah var den første af de nye klubber. Den fik sin første danske afdeling i 2013.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark