Ekstra Bladet

Stak betjent i ryggen med kniv og blev skudt

- JAN SØGAARD RØDDING: HELE LANDET: HOLBAEK: KØBENHAVN: HELSINGØR:

En 48-årig mand fra Rønne, der blev skudt og draebt af en politiassi­stent fra Bornholms politi i lovligt nødvaerge, var fascineret af drab på politifolk.

Han samlede isaer på avisudklip om mordet på hundefører Jesper Jul fra Københavns Vestegns politi, der blev likvideret med et skud i hovedet foran politigård­en i Albertslun­d 6. december 2016.

Ni dage senere, 15. december klokken 02.50, angreb den 48-årige FMH en politiassi­stent med en stor køkkenkniv i sin lejlighed i Rønne, og stak betjenten i ryggen.

Råbte ’slip kniven’

Betjenten trak sin pistol, vendte sig om, sigtede på den 48-årige og råbte 'slip kniven'.

Men FMH adlød ikke, og betjenten opfattede situatione­n som, at den 48-årige ville angribe ham igen med kniven, og han affyrede et skud. Det traf manden i venstre side af brystkasse­n.

Skuddet rev blandt andet legemspuls­åren over, og den 48-årige døde hurtigt, selv om politiassi­stenten og hans kollega straks gav ham førstehjae­lp.

Straffri nødvaerge

Den Uafhaengig­e Politiklag­emyndighed har undersøgt skudepisod­en, og Statsadvok­aten i København er kommet Hjemmevaer­net bevogtede ejendommen i Rønne, indtil politiets tekniske afdeling kom fra København for at undersøge gerningsst­edet.

til samme resultat som DUP, nemlig at politiassi­stenten handlede i straffri nødvaerge.

Skuddet var nødvendigt for at modstå eller afvaerge angrebet, siger statsadvok­aten.

– Det virker som om, manden var besat af at ville slå en politimand ihjel.

– I hans lejlighed lå en masse udklip om drabet på Jesper Jul og andre artikler om politifolk, der var blevet overfaldet, siger advokat Torben Koch, som var forsvarer

for den politiassi­stent, der skød den 48-årige.

Politiassi­stenten blev angrebet med en 18-20 centimeter lang køkkenkniv og stukket i skulderen lige under nakken. Han slap dog uden alvorlige skader.

– Det var mirakuløst, at der ikke skete mere. Det kunne have vaeret fatalt, siger advokat Torben Koch.

Førstehjae­lp var forgaeves

Betjentene slog alarm over radioen kl. 02.04. og gik i gang med at give FMH førstehjae­lp.

De gav hjertemass­age og lagde et ’chest-shield’, en forbinding der bruges ved punktering af lungen. De hentede også en maske i patruljebi­len og gav den 48-årige kunstigt åndedraet.

Men obduktione­n siger, at al genoplivni­ng var forgaeves, fordi den bristede legemspuls­åre gjorde, at den 48-årige blødte ihjel på et minut.

Redegørels­en fra politiklag­emyndighed­en oplyser, at den 48-årige var psykisk syg

med skizofreni, og at han var alkoholike­r.

Han deltog ikke frivilligt i psykiatris­k behandling, og han fik derfor ikke medicin for sin sygdom. Det gjorde ham paranoid og psykotisk.

Politiklag­emyndighed­en skriver blandt andet i sin afgørelse om straffri nødvaerge:

– Vi laegger navnlig vaegt på, at angrebet med kniv af politiassi­stent P. berettiget må vaere blevet opfattet som meget farligt.

Fyns Politi har modtaget over 150 anmeldelse­r i forbindels­e med stenkaster-sagen på Fyn. Mange af henvendels­erne er tips om personer. Politiet har indkaldt personale henover nytår for at gennemgå alle henvendels­er.

En 32-årig mand var blevet sur på en beboer på den institutio­nen, hvor de begge bor, og han satte derfor ild til et vaerelse. Heldigvis skete der kun mindre materiel skade, og branden udviklede sig ikke takket vaere en brandalarm. Den 32-årige blev juleaftens­dag fremstille­t i grundlovsf­orhør sigtet for forsaetlig brandstift­else.

Politiet landet over har fra 20. december til juleaftens morgen modtaget 335 anmeldelse­r om indbrud. Dermed holder antallet af indbrud sig foreløbig på samme niveau som sidste år.

Kontanter i et pengeskab fra ugens omsaetning i en forretning blev udbyttet ved et indbrud i Smedelunds­gade, hvor bagdøren blev brudt op med en 40 mm koben og alarmbokse­n smadret. Vaeggen ved en trappe blev også brudt op unders søgning efter pengeskabe­t, der stod i et baglokale.

I vagtdøgnet lillejulea­ften rykkede Hovedstade­ns Beredskab ud til tre lejligheds­brande på Frederikss­undvej, Klitmøller­vej og Kastanie Allé.

Der var tale om en glemt gryde på et komfur, ild i en sofa og indbo på en lukket altan, samt ild i en stue.

To herboende rumaenere på 17 og 25 angreb personalet på natklubben Rustrik på Svingelpor­ten ved at kaste brosten mod dem. En dørmand blev ramt direkte på knaeet. De stak af, men blev kort efter anholdt af en patrulje og sigtes nu for vold.

 ?? FOTO: /RITZAU/MORTEN BRANDBORG ??
FOTO: /RITZAU/MORTEN BRANDBORG
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark