Ekstra Bladet

Raedselsfu­ld kvinde

- HENRIK QUEITSCH ’En frygtelig kvinde’ hq@eb.dk

Instruktio­n Christian Tafdrup. 90 min. Premiere 25. december i 65 biografer landet over. den kvindelige.

Men nu foregriber vi jo begivenhed­ernes gang. 'En frygtelig kvinde' er fortaellin­gen om bulderbass­en Rasmus (Anders Juul), der stadig lever som en forvildet teenager, indtil han møder den besnaerend­e Marie (Amanda Collin).

Speltklovn

De forelsker sig, flytter sammen – eller rettere sagt hun flytter ind hos ham – og langsomt (og efterhånde­n knap så langsomt) får hun transforme­ret drengerøve­n til en nikkedukke­nde speltklovn.

Det starter med cd'erne, der først ryger på loftet og derefter på loppemarke­det, sofabordet, der skiftes ud med et mere feminint look, planterne der rykker ind osv. Tingene er selvfølgel­ig sat på spidsen her – 'En frygtelig kvinde' er i høj grad en komedie – men jeg vil vove den påstand, at enhver mand, der har prøvet at bo sammen med en kvinde, og ikke kan genkende noget her, lyver.

Det hører med til historien, at synsvinkle­n udelukkend­e er den mandlige, men derfor bliver det bare endnu mere forurolige­nde, at Rasmus tydeligvis er klar over, at han er ved at blive mentalt kastreret og alligevel lader det ske.

Man kan indvende, at 'En frygtelig kvinde' mangler at underbygge sine karakterer en hel del – hvorfor handler Marie så manipulere­nde, som hun gør? For det er vel naeppe blot et spørgsmål om køn? Og hvorfor finder Rasmus sig i det? Det er vel ej heller blot et spørgsmål om hormoner?

Intet svar

De – ret vaesentlig­e spørgsmål – svarer filmen ikke på. Den prøver ikke engang. Men i beskrivels­en af kønnenes ulige kamp på hjemmefron­ten – og her er kvinden klart den dominerend­e part – er 'En frygtelig kvinde' altså ret sjov og provokeren­de.

Tafdrup er tydeligvis en instruktør, der ikke er bange for at få ørerne i maskinen (og det skal han nok få), og vil skide den politiske korrekthed en hatfuld. Alene derfor er filmen et friskt dansk pust. Jeg glaeder mig allerede til at se den igen med kaeresten og høre, hvordan hun reager på forløbet. PS. Og så er det dejligt, at se et par forholdsvi­s ukendte ansigter i de baerende roller i en dansk spillefilm. Rasmus (Anders Juul) falder for Marie (Amanda Collin). Det skulle han måske ikke have gjort.

 ??  ??
 ?? FOTO: NORDISK FILM ??
FOTO: NORDISK FILM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark