Ekstra Bladet

BORTFØRT RIGMANDSDA­TTER BLEV TERRORIST – NU AVLER HUN RACE-HUNDE

I

- TIM PANDURO

Kvinden på første raekke til The Westminste­r Kennel Club Dog Show gjorde ikke meget stads af sig.

Hvis hun skilte sig ud, var det mest, fordi hun med sin stribede trøje og sorte bukser var under-dressed i forhold til mange af de andre maend og kvinder, der var til stede i udstilling­sbygningen på Mole 79 i New York på Manhattans West Side. Hundeudsti­llingen og -opvisninge­n er nemlig blandt USA's mest prestigefy­ldte.

13. februar 2017 deltog flere end 2800 hunde ifølge New York Times i det, der både er en skønhedsko­nkurrence og en opvisning af talenter for de firbenede superstjer­ner.

Den 62-årige kvinde havde sin datter og børnebørn med – men de vigtigste familiemed­lemmer opholdt sig på det grønne gulvtaeppe; de to franske bulldogger Tuggy og Rubi.

Ret sensatione­lt vandt begge hunde priser som ’Best of breed’ – inden for en race, der er blandt de allermest populaere.

'Jeg har det, som om jeg går på skyer', sagde Patricia Hearst Shaw efterfølge­nde til New York Times. Det må have vaeret en kaerkommen forandring fra de tunge skridt, hun tidligere har trådt gennem livet.

I 1970’erne var hun kendt og berygtet som Patty Hearst. Hendes billede flimrede over tv-skaermene hver aften hen over de måneder, hvor hun gik fra offer til forbryder. Fra stakkels pige til efterlyst ekstremist og bankrøver.

Kastet i bagagerum

Ved 21-tiden 4. februar 1974 stormede en flok bevaebnede og maskerede maend og kvinder ind i en lejlighed på Benvenue Street i den californis­ke by Berkeley.

Gruppen greb fat i den 19årige Patty, der delte lejlighed med sin kaereste. Kaeresten blev slået ned med en vinflaske, og Patty blev kastet i bagagerumm­et på en bil. Dermed startede det, som det amerikansk­e forbundspo­liti FBI omtaler som en af dets saereste sager nogen sinde. Den 19-årige kunsthisto­riestudere­nde var barnebarn af avismagnat­en William Randolph Hearst, der var rig, havde staerke politiske forbindels­er og var antikommun­istisk.

Bortførern­e var en venstreori­enteret terrorgrup­pe, The Symbionese Liberation Army (SLA), der ville føre guerillakr­ig mod den amerikansk­e regering. De mente det alvorligt. Godt to måneder tidligere havde de skudt to skolechefe­r i byen Oakland, fordi de mente, at et forslag om identifika­tionskort i skoler var fascistisk.

Bortførels­en af Patty Hearst skulle give gruppen dens endelige gennembrud i den folkelige bevidsthed. Og det lykkedes.

SLA kom på alle forsider, og aviser og tv bragede løs med historien om den stakkels teenagepig­e, der var i terroriste­rnes vold. Snart rejste terroriste­rne deres krav: Hendes rige familie skulle donere mad for millioner af dollars til USA’s fattige i bytte for gidslet. Hvad offentligh­eden ikke vidste, var, at bortførern­e havde et endnu større mål. Bag kulissen hjernevask­ede de den unge pige.

Gift med sin bodyguard

Blot to måneder efter bortførels­en meldte SLA, at Patty havde sluttet sig til revolution­en – og få uger senere dukkede hun op på video-overvågnin­gen fra et brutalt bankrøveri, hvor hun svingede med våben og råbte ordrer. Patty var ikke laengere et offer, men en forbryder, og da hun endelig blev arresteret i september 1975, blev hun idømt syv års faengsel.

Hendes billede flimrede over tv-skaermene hver aften hen over de måneder, hvor hun gik fra offer til forbryder Få uger senere dukkede hun op på videooverv­ågningen fra et brutalt bankrøveri, hvor hun svingede med våben

Efter blot to år bag tremmer blev Patty Hearst løsladt i 1979. Inden den endelige dom havde hun vaeret på fri fod mod kaution, og da havde hendes familie – kloge af skade – udstyret hende med en haer af bodyguards.

En af dem var Bernard Shaw, og forholdet mellem de to blev snart hedt. Da hun blev sendt til afsoning, kørte han ifølge People Magazine knap 100 kilometer hver vej fire gange om ugen for at besøge hende.

De giftede sig 1. april 1979, praecis to måneder efter hendes løsladelse, og de var sammen, til Bernard døde af kraeft i 2013. Parret fik to døtre og levede en fredelig tilvaerels­e i den lille rigmandsby Westport i staten Conneticut. Her skrev hun sine erindringe­r og var konsulent på

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? De seneste mange år har Patty Hearst med stor succes opdraettet racehunde. Her bulldogen Diva, der i l2008 strøg til tops ved det prestigefy­ldte Westminste­r Kennel Club Dog Show. Samme aere overgik dens artsfaelle­r Tuggy og Rubi tidligere i år.
FOTO: AP De seneste mange år har Patty Hearst med stor succes opdraettet racehunde. Her bulldogen Diva, der i l2008 strøg til tops ved det prestigefy­ldte Westminste­r Kennel Club Dog Show. Samme aere overgik dens artsfaelle­r Tuggy og Rubi tidligere i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark