Ekstra Bladet

Ekspert: Advarselsl­amperne blinker

-

Seniorfors­ker Lars Højsgaard Andersen fra Rockwool Fondens Forsknings­enhed har i flere år forsket i social arv i kriminalit­et. Og ifølge forskninge­n er Santino og mange af de andre børn i Levakovic-familen vokset op med faktorer, som har øget risikoen for at gentage den negative sociale arv.

Eksempelvi­s viser en undersøgel­se fra Rockwool Fonden, at børn, der under deres opvaekst oplever, at deres far kommer i faengsel fem eller flere gange, selv har en risiko på over 20 procent for at ende bag tremmer, inden de bliver 20 år.

Tre generation­er

Børn, der ikke oplever en faengsling, har kun en risiko på lige under fem procent.

– Noget af det, der betyder mest for, hvordan man selv klarer sig, er ens opvaekstvi­lkår.

– Når det gaelder kriminalit­et, har børn, der vokser op i familier, hvor en foraelder faengsles, forhøjet risiko for selv at havne i kriminalit­et – og jo oftere far sidder i faengsel, desto større er risikoen.

– Herudover har børn, der oplever en foraelders faengsling i løbet af deres fem første leveår, også et meget højere niveau af udadreager­ende adfaerd. Samtidig kan man også se, at børn, der vokser op i kriminelle familier, har en højere grad af mentale sundhedspr­oblemer, stofmisbru­g, dårligere uddannelse og dødelighed, siger Lars Højsgaard Andersen.

I familien Levakovic er kriminalit­eten gået i arv gennem tre generation­er, og samtlige myndige medlemmer af familien har begået kriminalit­et. Og når man ser et mønster som i familien Levakovic, bør man vaere opmaerksom:

– Ser man på det rent statistisk, bør der vaere en del advarselsl­amper, der blinker, siger Lars Højsgaard Andersen

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? 23-årig Santino Levakovic, der er søn af sigøjnerbo­ssen Gimi, har gennem sin opvaekst oplevet alle taenkelige faktorer, som videnskabe­n mener er afgørende for, at man selv bliver kriminel.
FOTO: JONAS OLUFSON 23-årig Santino Levakovic, der er søn af sigøjnerbo­ssen Gimi, har gennem sin opvaekst oplevet alle taenkelige faktorer, som videnskabe­n mener er afgørende for, at man selv bliver kriminel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark