Ekstra Bladet

DET STORE PLEJEHJEMS-LOTTERI ER DIG SORTEPER

. I7

-

Da Flemming Hansens mor, Lya, i november 2014 flyttede ind på Arresø Plejecente­r Løvdalen i Frederiksv­aerk, skete det med flere klare løfter fra stedets ledelse. På det tidspunkt var hun blevet enke og havde fået diagnosen Alzheimers med ‘fart på’.

Men selv de svageste gamle i Halsnaes Kommune skal naturligvi­s kunne leve, som

Hun havde mistet førlighede­n ligesom de andre i hendes afdeling

da de var hjemme, fik familien besked på.

Flemmings nu mor blev lovet, at hun kunne stå op, som det passer hende, og blive plejet, som hun altid er blevet det. Men i dag har Flemming fået nok og hyret en privat hjaelper, der siden juni 2016 har besøgt og hjulpet hans mor en times tid om dagen på hverdage. For løfterne var ikke andet end tom luft:

– Jeg har faktisk ikke andre forventnin­ger, end at man lever op til det, man siger.

– Jeg har efterlyst mere aerlighed, siger Flemming Hansen til Ekstra Bladet.

– Det kan ikke nytte noget, at de fortaeller alt det, som de gør, når der intet sker. Så er det da bedre, at de fra begyndelse­n siger: Hvis I ikke selv går med jeres mor, så mister hun førlighede­n.

Hjaelperen tager sig netop af basal omsorg som at få moderen aktiveret og sørge for den pleje, hun blev lovet ved indflytnin­gen.

– Min mor har altid vaeret en fin dame, der går til frisør en gang om måneden, får filet negle og er klaedt paent på.

– Pludselig var hun sjusket klaedt på, og håret sad uredt til alle sider, når man kom om eftermidda­gen. Og hendes negle hang noget flossede. Hun kunne også mangle sin bh, hvilket hun ikke var tilpas med. Jeg har aldrig set min mor så dårligt klaedt.

– Så holdt vi møder med ledelsen, der lovede både det ene og andet. Det nåede bare aldrig frem til personalet. Der skete ingenting.

Flemming Hansen betaler derfor mere end 6000 kroner om måneden for den private hjaelp, der ifølge ham har betydet alt for hans mor.

– Jeg stiller ikke faste krav til, hvad der skal ske. Min mor kan vaere frisk eller ked af det. Så tager de den derfra. Det er for min mors skyld.

– De kan gå en tur eller høre musik.

– Hvordan havde din mor vaeret stillet uden den hjaelp?

– Jeg tror ikke, at hun havde vaeret her. Hun havde mistet førlighede­n ligesom de andre i hendes afdeling.

– Både den privat plejer og vores ture med hende betyder, at hun kan gå i dag. De andre, hun kunne gå tur med for tre år siden, kan ikke gå nogen steder. Det er højst noget tripperi, fordi der er ingen, som har gået med dem.

Fik alvorlig kritik

En uafhaengig kulegravni­ng, som Halsnaes Kommune har fået lavet af plejecente­ret, giver Flemming Hansen og andre pårørende ret i deres voldsomme kritik af forholdene på stedet.

Ledelsen og den faglige kultur er så ringe, at der fra nytår kommer en ny leder sammen med løftet om, at tingene nu forbedres.

– Personalet ved ikke, hvad de har med at gøre. Når man har Alzheimers, er man ikke bare en aeldre, der skal på plejehjem. Så er man en patient efter min mening.

– Hvis kommunen påstår, at de kan tage sig af den slags patienter, må de jo sørge for, at der er plejeperso­nale til stede, som ved noget om sygdommen.

Ifølge Flemming Hansen er problemet også, at man har lagt alt for mange opgaver på et personale, der slet ikke er uddannet godt nok.

– Det er en form for effektivis­ering, at man får personalet til at klare alt. Hvis man ikke har vasket op eller tømt skraldespa­nde, så kan man se det.

– Men ingen kan se, at en af de aeldre har siddet og graedt og ikke er blevet holdt i hånden.

Så er det da bedre, at de fra begyndelse­n siger: Hvis I ikke selv går med jeres mor, så mister hun førlighede­n

Beholder privat plejer

Han håber, at der fra nytår kommer nye tider på Løvdalen, men han har ingen planer om droppe moderens private plejer.

– Problemet er også, at mange pårørende aldrig finder ud af, at deres mor eller far går igennem det samme som min mor.

– For hvis du besøger din mor hver 14. dag, er hun jo glad for den tid og kaffen, I får sammen.

– Og så går du igen uden at opdage, hvad vi ser hver dag.

Ingen kan se, at en af de aeldre har siddet og graedt og ikke er blevet holdt i hånden

– Der er altså aeldre på det plejehjem, der ikke ved, hvordan byen ser ud. De sidder bare og kigger på en lang gang. Jeg har virkeligt ondt af dem.

Vi har nogle udfordring­er

Chefen for Sundhed, AEldre og Kultur i Halsnaes Kommune beklager den oplevelse, som Flemming Hansen og andre pårørende har haft på plejehjemm­et.

– Der har vaeret nogle udfordring­er på Løvdalen.

– Derfor fik vi netop foretaget den uvildige undersøgel­se, som artiklen også henviser til.

– Det handler primaert om en uhensigtsm­aessig arbejdskul­tur, siger Birgit Gundorph-Malling.

– Det bliver der nu arbejdet med, ligesom der også er ansat en ny leder af plejecentr­et.

– Det er en proces, der selvfølgel­ig tager tid, men vi er godt i gang.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Koster 6000 kr. om måneden Flemming Hansen har set sig nødsaget til at købe privat plejer til sin mor, Lya.
FOTO: LINDA JOHANSEN Koster 6000 kr. om måneden Flemming Hansen har set sig nødsaget til at købe privat plejer til sin mor, Lya.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark