Ekstra Bladet

2017 blev skammens år for tech-giganterne

SVIGT: Apple, Facebook og Uber er blandt dem, der svigtede omverdenen­s tillid i år

-

Terri Sewell (tv.) og Jim Himes fra Repraesent­anternes Hus i USA udspørger her topchefern­e fra Facebook, Twitter og Google om deres ansvar i sagen om russisk valgpropag­anda. multimilli­ardaer, Mark Zuckerberg, at der bestemt ingen falske nyheder havde vaeret.

Så blev svaret senere, at der nok havde vaeret lidt falske nyheder, indtil Facebook nu har erkendt, at mere end 126 millioner amerikaner­ne blev udsat for falske opslag,

der havde til formål at ’kidnappe’ valget.

Også delebils-tjenesten Uber rodede sig ud i både en sex-skandale og blev afsløret i at have forsøgt at narre myndighede­r verden over. Det skete ved, at man overvågede centrale personer og skabte et falsk program, der skjulte, hvor Uber-flåden faktisk var i en given by.

Det kan du gøre

Laerdommen fra 2017 må vaere, at du bestemt ikke kan stole på tech-giganter

Denne artikel er slet ikke lang nok til at kunne tage alle eksemplern­e fra skammens år i tech-verdenen med.

Men laerdommen fra 2017 må vaere, at du bestemt ikke kan stole på tech-giganter, der gerne suger kapital ud af de samfund, de opererer i, men ofte ikke vil betale til samfundska­ssen og helst skriver deres egne love.

Som forbruger har man heldigvis muligheden for at sparke tilbage.

Hvis Apple mener, at kunderne blot har ’lånt’ en iPhone, er det måske ikke en iPhone, man skal købe naeste gang.

Og svaret på Facebooks og Ubers uheldige evne til at ville skabe deres egen lovløse

fristed? Drop tjenestern­e, eller vaer meget mere kritisk over for dem, end du er i dag. Danske Margrethe Vestager står i front i kampen mod lovløshede­n i teknologie­ns verden: ’Vi må sikre, at det ikke er junglelove­n, men demokratie­ts love, der taeller. Vi må tage vores demokrati tilbage’, sagde hun under Websummit-konference­n i Lissabon i år.

 ?? FOTO: MANUEL BLACE CENETA/AP ??
FOTO: MANUEL BLACE CENETA/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark