Ekstra Bladet

Mon historien gentager sig

- Jørgen Krüger Tornskadev­ej 51 Nakskov Pia Freundlich Ved Lindevange­n 32 Frederiksb­erg

Hvem bestemmer Danmarks indkøb? Er det EU og USA?

Man kunne fristes til at tro det, for normalt ville danskere med sund fornuft da ikke indgå handelsaft­aler på de betingelse­r, som er praktisere­t ved flere store handler for eksempel indkøb af IC4-tog, hvor man købte en togtype, som ikke var faerdigudv­iklet. I den handel foretog man store forudbetal­inger – man kunne i stedet havde lavet en bankgarant­i, som blev frigivet i takt med, at man fik leveret funktionsd­ygtige og godkendte togsaet. Nu fik man i stedet lov at betale for togfabrikk­ens udvikling, men fik tog, der ikke kunne køre. Blot en bunke skrot.

Samtidig slagtede man en gammel og velfungere­nde togfabrik i Danmark.

Var det EU, der bestemte, at Danmark skulle yde teknisk udviklings­støtte til Italien?

Nu gentager historien sig med flyindkøbe­ne: Man bestiller 27 fly til en foreløbig pris på 16 milliarder. Flyene er efter 25 års udvikling ikke faerdigudv­iklede.

Ifølge DOT&E er der flere graverende fejl ved flyene på nuvaerende tidspunkt.

Danmark skal også betale 962 millioner for adgang til reservedel­e, som skal ligge i USA. Herefter skal Danmark betale 440 millioner pr. år for adgangen til dette reservedel­slager. Og mon ikke USA får førsteret til dette lager?

Er det USA eller Nato, der har bestemt Danmarks indkøb på disse vilkår?

Og handler danske politikere på samme (skødesløse) vilkår, når det gaelder deres private indkøb? Pia Freundlich bryder sig ikke om at blive kontaktet af humanitaer­e organisati­oner, der tigger om penge, efter at hun har givet en donation.

Jeg har haft tre oplevelser, som burde gå ubemaerket hen, men som jeg tit taenker på tit, isaer i denne tid, hvor man måske ekstra gerne vil vaere noget for andre.

Den første oplevelse: Min ven lå for døden, og jeg – som ikke er specielt religiøs – bad til Gud. Jeg lovede at sende 1000 kroner. til Folkekirke­ns Nødhjaelp, hvis min ven overlevede. Han overlevede, og selv om jeg ikke er overtroisk, så sendte jeg for en sikkerheds skyld 1000 kroner til dem.

Herefter blev jeg gennem laengere tid haerget af Folkekirke­ns Nødhjaelp; på telefonen,

på mailen og via almindelig post.

Den anden oplevelse: Jeg havde en veninde, som med en uhelbredel­ig sygdom, kun blev 62 år. Hun ønskede inderligt, at man i stedet for blomster til sin bisaettels­e

sendte et bidrag til Laeger uden graenser. Det ønske efterkom jeg naturligvi­s. Herefter blev jeg kontaktet telefonisk af Laeger uden graenser. Jeg fortalte, hvorfor jeg havde givet et bidrag, og at jeg ønskede, at de slettede mig på deres adresselis­te. Det blev lovet. Noget senere modtog jeg et brev fra dem, hvor de spurgte, om jeg ville vaere indsamler.

Jeg ringede igen, og henvendels­erne fra dem stoppede derefter.

Den seneste oplevelse: Jeg sad forleden og så tv. Her var et spot fra Unicef – ’Send 50 kroner til .... ’. Det gjorde jeg, selv om min

mand sagde, at jeg ville fortryde, når jeg blev kontaktet af dem. Og nu er jeg så jeg så blevet ringet op af Unicef. De fik ikke sagt meget, for jeg talte med meget store bogstaver, så de kontakter mig naeppe igen.

Mit eneste spørgsmål er nu: Findes der en humanitaer organisati­on, som modtager frivillige donationer uden efterfølge­nde at kontakte mig?

Den – uanset formål – vil jeg gerne støtte.

Findes der en humanitaer organisati­on, som modtager frivillige donationer uden efterfølge­nde at kontakte mig?

 ?? FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN ??
FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark