Ekstra Bladet

Ordrer og brutaliser­ing hindrede ny fred

-

Da julen naermede sig i 1915, blev der flere steder sendt forebyggen­de ordre om at opretholde beskydning mod fjenden gennem hele julefejrin­gen. Man ville undgå en gentagelse af den upassende fremvisnin­g af menneskeli­ghed i krigens slagtehus. Der var da også kun få isolerede rapporter om ulovlige våbenhvile­r. Ifølge Niels Bo Poulsen, der er chef for Institut for Militaerhi­storie og Krigsteori på Forsvarsak­ademiet, skyldtes det flere ting.

Troede på kort krig

– Da soldaterne drog i krig i august 1914, skete det ofte under slagordet ’vi ses til jul’. Man havde idéen om en kort krig med få ofre og mulighed for ridderligh­ed. Men som månederne gik, forsvandt forventnin­gen om en kort krig, og man kunne se udviklinge­n til et industrial­iseret myrderi. Julefreden befandt sig et brydningsf­elt i den udvikling.

Det var en reaktion på laengslen efter at komme hjem, og samtidig var fjenden endnu ikke blevet daemoniser­et. Senere blev krigen så brutaliser­et, at ingen turde gå ud i ingenmands­land, så julefreden var enestående i sit omfang

Ifølge Niels Bo Poulsen var senere fredsslutn­inger i høj grad orkestrere­t oppefra.

– Man så det på Østfronten efter de to revolution­er i Rusland i 1917, men her var den tyske haerledels­e involveret, fordi den ønskede at demoralise­re russerne og ikke havde ønsker om at erobre mere land.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark