Ekstra Bladet

Hitler var rasende

-

Ikke alle var tilfredse med den venskabeli­ge omgang med fjenden.

En 25-årig østrigsk korporal ved navn Adolf Hitler vrissede: ’Sådan noget bør ikke ske under en krig’. Og fra britisk side lød også sure toner. En kaptajn Ingram skrev til sin familie, at ’alt dette venligtsin­dede julefreds-halløj er bundrådden­t. Vi er her ikke for at blive kammerater med fjenden og synge julesange med ham’.

Ordrer mod samvaer

Haerledels­erne var enige.

’Jeg har givet de strengeste ordrer om, at der ikke må vaere noget som helst samvaer med de fjendtlige tropper. For at få denne krig afsluttet hurtigt, skal vi bevare kampånden og gøre alt, vi kan, for at hindre venligsind­et samvaer’, skrev chefen for de britiske tropper, general Horace Smith-Dorrien, da han hørte om julefreden. Fra tysk side kom tilsvarend­e ordrer.

Kaptajn James Stockwell måtte sende soldaterne i sin kommando i krig igen anden juledag.

’Klokken 8.30 skød jeg tre skud op i luften og satte et flag med teksten ’glaedelig jul’ på skyttegrav­ens kant. Tyskerne hejste et flag med teksten ’tak’, og den tyske kaptajn rejste sig fra skyttegrav­en. Han skød to skud op i luften, og krigen var i gang igen.’

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Adolf Hitler var korporal under Første Verdenskri­g. Han rasede over julehyggen mellem fjenderne.
FOTO: ALL OVER PRESS Adolf Hitler var korporal under Første Verdenskri­g. Han rasede over julehyggen mellem fjenderne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark