Ekstra Bladet

SERIØST, VAR JEG JO DER IKKE

- JONAS HÜTTEL

Kevin Magnussen var ikke mere end 17-18 år gammel, da hans far ikke laengere kom med på råd, når det gjaldt den spirende racerkarri­ere. For alles bedste.

Født med gener fra en af verdens mest talentfuld­e racerkører­e nogen sinde lå levevejen ligesom til den tunge højre fod.

Gaven fra far til søn var det usaedvanli­ge talent for at tvinge de sidste tiendedele ud af alt med fire hjul, rat og motor. Et stort netvaerk i motorsport inklusive en kobling til McLaren, og så betalte Jan Magnussen regningen gennem gokart til og med Formel Ford.

Hvis nogen tror, at Kevin Magnussen er opfostret som en anden Tiger Woods eller Andre Agassi med en pacende far i kulissen, kan de godt tro om. Der blev aldrig terpet ideallinje­r som godnatlaes­ning. Sammen med faetteren Dennis Lind fandt Kevin Magnussen selv ud af det.

Jan Magnussen tilbragte heller ikke sine weekender på gokart-banerne; den tjans var i de unge år overladt til storebror Erik. For Roskildes hurtigste sønner har aldrig siddet lårene af hinanden.

– Jeg var der jo ikke. Den dag, jeg flytter til England i 1992, er den dag, jeg får at vide, at jeg skal vaere far. Seriøst, jeg har aldrig vaeret hjemme, fortaeller Jan Magnussen.

Han er svaer ikke at holde af. Ligetil som få mennesker. Smittende latter.

Og en god fortaeller, når han aerligt beretter om, hvad det betyder for spaendings­feltet mellem far og søn, når sønnen er opvokset hos sin mor, mens faderen passede sin karriere på alverdens racerbaner.

Britt og Jan gik endegyldig­t fra hinanden, da Kevin var fem år, så Formel 1-kørerens små søskende har haft en mere tilstedeva­erende far.

– Der er det jo meget anderledes med Luca og Millie, som også rejser med os.

– Der er meget stor forskel på at blive far som 19-årig og så som 36-årig. Det kan jeg godt sige uden at støde nogen, smiler Jan Magnussen.

– Hvordan er det at se ham vokse op og blive en mand, der ikke altid lytter til sin far?

– Det er både fantastisk og latterligt, for vi er jo ikke altid enige. Men det er også befriende, at vi ikke altid er enige. Det skaber nogle gnidninger en gang imellem; dem kommer vi ud over, men det er også et meget tydeligt tegn på, at han netop er en voksen mand nu, der tager sine egne beslutning­er.

Vejen mod Formel 1 og en karriere som profession­el racerkører faldt helt naturligt.

I et-års-fødselsdag­sgave fik Kevin Magnussen en skubbe-gokart, som toårig den første med motor (begraenset til en-to hestekraef­ter), og derfra tog karrieren fart. Sådan har situatione­n slet ikke vaeret med Luca, der kun lige er begyndt at hygge med lidt børne-gokart.

– Der var Kevin helt anderledes. Hans hverdag han slet ikke sammen, hvis han ikke var ude at køre.

– Jeg er sikker på, at jeg har haft en finger med i spillet til at skabe interessen, men alt det, Kevin er i dag, er han, fordi han har arbejdet hårdt for det selv. Det har jeg meget lidt med at gøre. Startskudd­et vil jeg gerne stå på mål for.

– Det er meget få snakke, vi har haft, som direkte har involveret, hvad du skal gøre, og hvordan skal du køre. På det tidspunkt var jeg i Amerika. Vi snakkede om det for nyligt. Jeg tror, jeg var med ude til fem gokartløb i alt. Så det var et langdistan­ceforhold, hvor jeg kunne lytte, og vi forhåbentl­ig kunne blive enige om, at det team var et godt sted. Og så betale regningen.

Alt det Kevin er i dag, er han, fordi han har arbejdet hårdt for det selv

Far – og kun far

Økonomisk kunne Jan Magnussen kun følge med til Formel Ford, hvor sponsorate­r sikrede en plads til sønnen hos Fukamuni Racing.

– Det var penge, som vi enten skulle bruge til at skabe en familie eller køre noget race med ... så vi kørte noget race, griner Magnussen.

Tre personer har haft afgørende betydning for at bane vejen til Formel 1. Pengemaend­ene Karsten Ree og Anders Holch Povlsen samt den nu tidligere manager Dorte Riis Madsen. Mens Kevin Magnussen var i Formel 3 med tøjlerne til karrieren overladt til Dorte Riis Madsen og Bestseller-milliardae­r Anders Holch, fokuserede Jan Magnussen i stedet på at vaere far før alt andet. Sådan har det vaeret siden. – Jeg vil ikke sige, vi var uvenner. Der var bare et anspaendt forhold, da jeg prøvede at have en rolle som coach-manager-agtigt.

– Jeg har aldrig haft en titel, men jeg var da med på råd hele tiden.

– Og da jeg skulle vaere med på råd, blev det for koldt og følelseslø­st.

Hvorfor har det aldrig vaeret på tale, at Jan Magnussen skulle fungere som en John Button, Jos Verstappen eller Carlos Sainz Sr., droppe sin egen karriere og rejse verden rundt med sønnen?

– Jeg har hele tiden haft den indstillin­g, at jeg vidste, at der var nogen derude, der kunne gøre et meget bedre stykke arbejde end mig.

– Og så fortjener Kevin det. Så jeg har aldrig stået ved en skillevej, skal jeg blive ved med at køre raes eller

Jeg har aldrig stået ved en skillevej, skal jeg blive ved med at køre raes eller vaere der for Kevin på den profession­elle side

vaere der for Kevin på den profession­elle side.

– Det glaeder mig allermest, at han lader til at vaere glad omkring hele situatione­n nu.

– At han ikke er presset af alt det, som Formel 1 kan gøre ved dig. At han både kører bilen og elsker det. Samtidig med at han har fundet en balance uden for bilen.

Skelsaette­nde

Ud over at betale for de tidlige år var kontakten til eksempelvi­s Karsten Ree, som finansiere­de et år i Formel Renault 2.0, og Dorte Riis Madsen noget af de vigtigste, Jan Magnussen føler, han har gjort for sin søn. Også selv om Kevin Magnussen ligger i retssag med den nu tidligere manager.

– Jeg ved godt, at han er uvenner med nogle af dem, men de har vaeret skelsaette­nde for ham, og uden dem havde han ikke klaret den, uanset hvor sure de er på hinanden nu.

I løbet af en saeson ser man Jan Magnussen med ude til løb enkelte gange, når det kan lade sig gøre. Formel 1 er noget, han igen nyder.

– Egentlig er det bare fedt at opleve ham arbejde i det miljø. Altså jeg gad virkelig godt høre og vide, hvad der foregår inde i de vaerelser, han går ind i hele tiden for at snakke med sine ingeniører.

– Ud over det er bare fedt at vaere en del af Formel 1 igen, hvor jeg kan holde ud at vaere der. Det kunne jeg ikke i mange år. Jeg fik så ondt i maven af at gå derind, fordi det havde vaeret sådan en stor nedtur for mig selv.

– Men på grund af ham er det blevet et sted, som er fedt at vaere, og som interesser mig igen. Jeg elsker al motorsport; Formel 1 er bare det sted, hvor de har fundet den dyreste måde at gøre det på.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JAN SOMMER FOTO: ALL OVER PRESS ?? AErlig snak
– Det er meget få snakke, vi har haft, som direkte har involveret, hvad du skal gøre, og hvordan skal du køre, fortaeller Jan Magnussen.
FOTO: JAN SOMMER FOTO: ALL OVER PRESS AErlig snak – Det er meget få snakke, vi har haft, som direkte har involveret, hvad du skal gøre, og hvordan skal du køre, fortaeller Jan Magnussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark