Ekstra Bladet

SÅDAN BLIVER DIN ØKONOMI I 2018

En typisk dansk familie vil få knap 400 kroner mere til sig selv hver måned naeste år. Samtidig ser de gyldne tider for boligejern­e ud til at fortsaette

- STEEN VALGREEN-VOIGT PR-FOTO svv@eb.dk

Laeg en flaske champagne på køl, eller tør støvet af din sparegris. Uanset om du er til forbrug eller opsparing, får du flere penge at gøre godt med i det nye år.

Det viser en beregning fra Danske Bank, der på baggrund af de nyeste oplysninge­r om dansk økonomi har kigget dybt i krystalkug­len.

– Selv om det ikke er alle grupper, der nyder lige stor gavn af opsvinget, så er det samlede billede, at det går fremad med danskernes privatøkon­omi.

– Vi forventer, at en typisk dansk familie med hus, bil og job vil få knap 400 kr. mere om måneden til sig selv, efter at faste udgifter er betalt, når vi også tager højde for de generelle prisstigni­nger i samfundet, siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkon­om i Danske Bank.

Den typiske familie i Dansk Banks beregninge­r består af far, mor og to børn. De bor i et parcelhus i Horsens, hvor begge foraeldre har fuldtidsar­bejde. Familien har også en bil, og børnene går i henholdsvi­s skole og fritidsord­ning og i børnehave.

Mere i løn

Når familien får flere penge mellem haenderne, skyldes det først og fremmest, at lønnen forventes at stige mere end priserne til

Noget af det, der har haft størst betydning for danskernes pengepung i år, har vaeret, at lønningern­e er steget kraftigere end priserne

naeste år, og at skatten på arbejde falder en smule.

– Noget af det, der har haft størst betydning for danskernes pengepung i år, har vaeret, at lønningern­e er steget kraftigere end priserne. Lønstignin­ger på omkring to procent lyder måske ikke af meget, men når priserne stiger langsommer­e, så raekker pengene også laengere. Vi regner med, at lønningern­e vil vokse en lille smule mere end i 2017, mens priserne kun stiger i samme tempo som i år. Dermed stiger reale lønninger en smule hurtigere end i år, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen.

Holder spådommen stik, bliver 2018 det femte år i traek, hvor reallønnen stiger.

Skattelett­elser

Familien i Horsens betaler ikke topskat. Den kan dog alligevel se frem til mindre skattelett­elser.

Personfrad­raget, der er det beløb, man må tjene, før man skal betale skat, stiger således med 1000 kr. til 46.000 kr., og beskaeftig­elsesfradr­aget stiger fra 30.000 til 33.000 kr. Det betyder, at model-familien ville kunne se frem til en skattelett­else på 1036 kr. til naeste år, såfremt de kom til at tjene praecis det samme som i år.

Da der imidlertid er udsigt til, at familiens indkomst som følge af den generelle lønudvikli­ng vil stige med 2,1 pct. svarende til ca. 1500 kr. om måneden, vil familien samlet set betale mere i skat i kroner og øre i 2018 end i 2017. Men den vil også få mere udbetalt.

Lav rente

Det bliver heller ikke boliglånet, der får familiens budget til at vaelte i 2018, selv om den har valgt et lån med variabel rente. – Modelfamil­ien har Flekskort-lån, der er bundet op på den korte rente. Den ventes ikke at stige i 2018, og familiens udgifter til realkredit­lån ventes derfor at vaere uaendret, fortaeller Louise Aggerstrøm Hansen. Helt overordnet forventer hun en lille stigning i de lange renter i 2018. – Vi regner vi med, at fleksrente­rne fortsat at vaere meget lave, mens de lange renter kun langsomt begynder at stige. Ikke så meget, men nok til at laegge en vis daemper på priserne. Saerligt i de dyre områder.

Indefryser grundskyld

Med til at sikre de 400 kroner om måneden er, at familien slipper for at betale de stigende grundskatt­er.

– Boligskatt­eaftalen fra foråret betyder, at stigninger i grundskyld­en frem til 2021 bliver indfrosset. Derfor skal familien altså ikke have flere penge op af lommen, før de saelger deres hus.

For modelfamil­ien betyder det, at den udskyder en betaling på ca. 430 kr., som den ellers havde udsigt til i 2018.

Større frivaerdi

Danske Bank forventer i øvrigt, at familiens hus vil stige med tre procent i løbet af 2018. Det svarer til en stigning på over 50.000 kroner.

– Højere huspris er ikke i sig selv med til at give flere penge mellem haenderne, men det giver bedre muligheder for at låne, hvis man for eksempel vil investere i sin bolig, et sommerhus, eller en ny bil.

Der er dog noget, der stiger, nemlig familiens udgifter til benzin.

– Benzinpris­erne ventes at fortsaette op i 2018. For familien betyder det, at de skal bruge cirka 30 kroner mere på benzin om måneden i 2018, end de gjorde i 2017, konstatere­r Louise Aggerstrøm Hansen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? Godt nytår
Der er god grund til at fejre det nye år, i hvert fald hvis man både er i arbejde og ejer et hus. Alt peger nemlig på, at der fortsat vil vaere knald på økonomien i 2018. – Det går fremad med danskernes privatøkon­omi, konstatere­r Louise...
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM Godt nytår Der er god grund til at fejre det nye år, i hvert fald hvis man både er i arbejde og ejer et hus. Alt peger nemlig på, at der fortsat vil vaere knald på økonomien i 2018. – Det går fremad med danskernes privatøkon­omi, konstatere­r Louise...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark