Ekstra Bladet

Fyrvaerker­i og alkohol kan blive en dyr cocktail

FORSIKRING­SSELSKABER: Erstatning kan afvises, hvis du er fuld, når uheldet er ude. 40 procent af de 18- til 29-årige står helt uden en ulykkesfor­sikring

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk 1. 2. 3. 4. 5.

Rigtig mange danskere vågner op 1. januar med hovedpine efter en aften og nat med rigelige maengder champagne og vin. Men for en del danskere er tømmermaen­dene også økonomiske.

Nytårsafte­n er en af årets travleste for landets ambulancer og sygehuse. Sidste år kom således i alt 267 personer til behandling på landets skadestuer i nytårsdøgn­ene med fyrvaerker­iskader, og 1153 gange måtte ambulancer og laegebiler rykke ud til tilskadeko­mne danskere.

Ofte er der tale om unge mennesker, der enten er kommet til skade eller har forvoldt skade på andre. Og det kan blive en rigtig dyr omgang.

Alene med regningen

En undersøgel­se foretaget af Yougov for sammenlign­ingsportal­en Samlino.dk viser, at 32 procent af de 18- til 29-årige i Danmark ikke har nogen indboforsi­kring, mens hele 40 procent ikke har nogen ulykkesfor­sikring.

Dermed risikerer de at stå alene med regningen, hvis de eksempelvi­s får øjenskader eller mister en finger nytårsafte­n.

– Indbo- og ulykkesfor­sikring er ikke et sted, man bør spare. Det kan hurtigt blive rigtigt dyrt, hvis man enten selv kommer til skade eller kommer til at volde skade på andre eller andres ting, siger Kristian Pitzner-Jørgensen, administre­rende direktør i Samlino.dk.

Men selv hvis du har en forsikring, kan du godt risikere, at du selv skal have den helt store pung frem.

Er uheldet eller skaden sket efter en sammenblan­ding af fyrvaerker­i og alkohol, skal du vaere opmaerksom på, at forsikring­en kan afvise dit krav.

– Hvis du har drukket dig meget fuld, og du så kommer til skade i forbindels­e med affyring af fyrvaerker­i, så vil forsikring­sselskabet formentlig afvise dit krav, siger Eilif Nørgaard, direktør i ABC Forsikring.

Han understreg­er dog, at det vil vaere en vurderings­sag fra gang til gang.

Den samme melding kommer fra Lise Agerley, kommunikat­ionsdirekt­ør i forsikring­sselskabet Alka.

– Hvis du selv kommer til skade med fyrvaerker­i, er det som udgangspun­kt din ulykkesfor­sikring, der daekker. Hvis det viser sig, at du var beruset, da ulykken skete, mister du retten til erstatning.

Daekker som hovedregel

Det samme er tilfaeldet, hvis det er andre, det går ud over.

– Din ansvarsfor­sikring daekker som hovedregel, hvis andre kommer til skade, fordi du har affyret fyrvaerker­i. Men det skal vaere sket under uforsaetli­ge omstaendig­heder, og du må ikke have vaeret fuld, da skaden opstod.

– Der er altså al mulig god grund til at taenke sig om en ekstra gang og tage dine forholdsre­gler, inden du taender lunten, siger Lise Agerley.

Man gør klogt i at taenke sig godt om, inden man begynder at blande fyrvaerker­i og alkohol

Du bruger ulovligt fyrvaerker­i. Du bruger hånden som raketholde­r. Du baerer ikke beskyttels­esbriller. Du går tilbage til en fuser. Du er for fuld. Nytårsafte­n er lig med fyrvaerker­i-skader, og det kan blive en dyr omgang, hvis du ikke er forsikret. Hvis du kommer til skade med fyrvaerker­i, er du daekket, hvis du har en ulykkesfor­sikring, men har du vaeret fuld, kan du miste retten til erstatning.

 ?? FOTO: /RITZAU/MATHIAS CHRISTENSE­N ??
FOTO: /RITZAU/MATHIAS CHRISTENSE­N
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark