Ekstra Bladet

HVEM SKAL PASSE D Mens antallet af plejekraev­ende aeldre eksplodere­r, flygter de varme haender

- HEINE JØRGENSEN PRIVATFOTO

Frem til 2040 fordobles antallet af danskere over 80 år til godt 259.000 personer. Men selv om antallet af plejekraev­ende aeldre dermed eksplodere­r, kigger kommuner ne allerede nu langt efter varme haender til at tage sig af dem.

– Hvor mange synes, at det er sjovt at vaere i et fag, hvor man er på ’tålt ophold’, lyder

– Jeg vil gerne understreg­e, at beskrivels­en her ikke er kendetegne­nde for kommunens aeldreplej­e. Der er naturligvi­s ting, der kunne have vaeret håndteret anderledes, det fra Karen Staehr, der er formand for social- og sundhedsse­ktoren i fagforbund­et FOA.

Ifølge hende skal problemern­e med at rekruttere nye social- og sundhedshj­aelpere og social- og sundhedsas­sistenter blandt andet findes i dårligt image, nedslidnin­g og nedskaerin­ger i mange af landets kommuner:

– Nedslidnin­gen er blevet større, i takt med at der er skåret ned på varme haender. De, som er blevet tilbage, har fået en tungere belastning. Og ikke kun fysisk, men også psykisk.

– Så taenker man jo som potentiel ansøger: Jeg vil hellere vaere med et andet sted.

De autorisere­de social- og En snigende demens-sygdom betød i 2014, at Lis Fisker Knudsens dengang 86årige mor, Gerda Møller, måtte flytte fra et plejehjem i Jylland til sin datters hjemby, Nyborg.

Problemet var bare, at da hun flyttede til Nyborg, havde kommunen netop nedlagt de skaermede afsnit for demente.

– Logikken var, at 80-90 procent af beboerne på plejehjem var demente, og så kunne det vaere lige meget med saerlige afsnit.

– Men de bedyrede, at personalet var i stand til at tage sig af demente, fordi det var alle jo. Den praemis købte jeg.

Måtte i kørestol

I dag fortryder hun bittert, at hun stolede på løfterne og lod sin mor flytte ind på plejehjemm­et Tårnparken. De følgende måneder førte nemlig til en lang raekke af svigt, sundhedsas­sistenter har samtidig store problemer med at finde de praktikpla­dser på sygehusene, som er nødvendige for, at de kan gennemføre uddannelse­n.

– Regionerne laegger hindringer i vejen for, at praktikpla­dserne bliver oprettet, blandt andet fordi deres holdning er, at de ikke skal bruge så mange.

Ansatte presses ud

– Derfor bliver sosu-assistente­rne presset ud af hospitaler­ne der ifølge Lis Fisker var taet på at tage livet af moderen.

– Da hun flytter, kan hun gå. Desvaerre ankommer hun med en influenza, og allerede der begynder vores udfordring­er med stedet, fordi der går halvanden måned, før hun kommer på benene igen.

– Man tager hende simpelt hen ikke op.

Personalet forklarer, at man lige skal laere moderen at kende. Men det ender faktisk med, at hun aldrig kommer til at gå igen.

– Der bliver sat en fysioterap­eut på hende. Der skal laves nogle øvelser med min mor, men personalet laver ikke de øvelser. i stort omfang. Vi har mistet mere end ti procent af dem, der var på sygehusene.

– Der er også nogle, der får frataget deres opgaver.

– De får besked om, at der ikke er brug for dem. De er der kun, fordi sygehusene ikke kan skaffe en sygeplejer­ske.

De, som er blevet tilbage, har fået en tungere belastning

Ufaglaerte ingen løsning

Hos AEldre Sagen oplever man også, at området bliver ’talt ned’:

– Hun kommer i stedet til at sidde i en kørestol – en såkaldt komfortsto­l. Så er det hurtigere og nemmere at transporte­re hende rundt.

Elendigt samarbejde

Oplevelsen er desvaerre kun den første af mange. Moderen får en urinvejsin­fektion, der først opdages og behandles, efter Lis Fisker har insisteret på, at noget er helt galt.

Hygiejnen er heller ikke optimal og betyder, at Lis flere gange finder sin mor liggende i egen urin og afføring. Hver gang gør hun personalet og senere ledelsen opmaerksom på problemern­e. Men i stedet for en løsning bliver samarbejde­t gradvist dårligere:

– Jeg har også set mange gode ting. Men til sidst bliver personalet traette af mig. Og så ender det med kontrol af hinanden, fordi der ingen tillid er. Samarbejde­t bliver

Det er tydeligt, at der skete en besparelse

 ??  ?? Lis Fisker sammen med sin mor, Gerda, på hendes 89års fødselsdag 21. april i år. Få måneder senere døde hun.
Lis Fisker sammen med sin mor, Gerda, på hendes 89års fødselsdag 21. april i år. Få måneder senere døde hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark