Ekstra Bladet

IN MOR OM 10 ÅR?

DET STORE PLEJEHJEMS-LOTTERI

- Heine@eb.dk Kilde: 2017-rapport fra Kommunerne­s Landsforen­ing

– Vi oplever, at personalet bliver aeldre, mens der er faerre, som tager uddannelse­n. Derfor er det positivt, at der nu er sat penge af i finanslove­n til at bekaempe sygefravae­r og forbedre arbejdsmil­jøet, siger Anna Wilroth, der er konsulent i AEldre Sagen. elendigt, mens jeg er dybt ulykkelig over, hvor skidt det går for min mor.

– Jeg tror ikke, at personalet ville hende noget ondt. De har bare ikke haft tid til det. Tidligere havde man dobbelt personale til det antal beboere, som man fortsat havde. Det er tydeligt, at der skete en besparelse, hvor det samme skulle laves for faerre penge og med mindre hjaelp.

Ender i sult

Men alle bortforkla­ringerne til trods fik Lis Fisker nok, da hun opdagede, at hendes mor er ved at sulte ihjel.

– De gjorde ingen indsats for at hjaelpe min mor med

– Man er nødt til at saette ambitioner­ne op, fordi denne faggruppe er utrolig vigtig for samfundet.

Ifølge Alzheimerf­oreningen kan fremtidens varme haender ikke findes ved at bruge flere ufaglaerte.

– Der bor ingen aeldre på plejehjem. Der bor kun mennesker, der kraever behandling for deres sygdomme og pleje og omsorg 24 timer i døgnet året rundt. Og langt hovedparte­n har en demenssygd­om og andre problemer at spise. Hun sad bare og hang over maden, fordi hun kunne ikke selv tage initiativ. Til sidst endte det med, at hun lå og sultede. Der er hun terminal i naesten et halvt år, hvor jeg påpeger, at noget er helt galt.

På dette tidspunkt er Lis Fisker ikke i tvivl om, at hendes mor dør, hvis der ikke bliver gjort noget. Men selv om Tårnparken skal afvikles og lukkes, naegter kommunen at lade moderen flytte til et andet plejehjem. Hun skal nemlig samtykke, og det kan hun ikke i den tilstand, hun ligger i.

– Derfor ville kommunen ikke give lov til en flytning, selv om jeg har en pårørendef­uldmagt, som hun har underskrev­et, mens hun var ved sine fulde fem.

Løsningen bliver en klage til først Styrelsen for Patientsik­kerhed. Og da de ligeledes med deres kognitive funktioner, siger direktør Nis Peter Nissen.

– Det kraever, at personalet faktisk ved, hvad deres arbejde handler om. Der bliver vi desvaerre nødt til at sige, at der allerede i dag er for mange, der mangler de tilstraekk­elige faglige kompetence­r.

– Der er mange ansatte, der gør det godt. Det skal de roses for, men generelt er der brug for et kompetence­løft. afviser familien, klages der til Ankestyrel­sen, som endelig giver Gerda lov til at flytte.

– Da hun kommer til det nye plejehjem 1. april, er hun stadig sengeligge­nde og har ikke vaeret oppe af sin seng i mere end et år.

– Men de er vaeldig flinke og tager paent imod. Vi starter på en frisk, og overraskel­sen er, at 21. april, på hendes

73 procent af kommunerne har i dag problemer med at skaffe ansatte nok til sundheds- og aeldreplej­en.

Manglen er saerligt stor på sosu-assistente­r og sygeplejer­sker. fødselsdag, er der ingen i sengen. Så sidder min mor i sin kørestol for første gang i halvandet år, da familien kommer.

– Derfra arbejder de videre fremover bliver svaert at rekruttere personale nok til det voldsomt stigende antal aeldre, plejekraev­ende borgere.

Forklaring­en er blandt andet, at godt 68.000 – eller 58,3 procent af de ansatte over 55 år – vil vaere forsvundet fra det med hende, får hende op og sidde nogle gange. Men der er meget lang vej fra at ligge i halvandet år til at komme op og sidde.

Ikke vaerdsat nok

I dag er Lis Fisker sikker på, at anderledes pleje og bedre ledelse gjorde hele forskellen for hendes mor.

– Her viser det sig, hvad en anderledes pleje kan gøre. Det var den, de ikke var villige til at give hende i Tårnparken. Det er bare maerkvaerd­igt, når det er samme kommune og samme system.

Hun er heller ikke i tvivl om, at der fortsat er behov for både dygtigere ledelse, flere varme haender og bedre uddannelse i landets kommuner.

– Som det er nu, kører det med for lidt personale. Presser man dem, har personalet ikke lyst til at fortsaette. Man lønner dem heller ikke

Samtidig er optaget på sosu-uddannelse­rne faldet med 25 procent fra 2015 til 2016. godt nok. De bliver ikke vaerdsat for det vigtige stykke arbejde, de gør.

– Der er også brug for en stor faglighed, så man ved noget om, hvordan en dement reagerer. Der er jo kaempe forskel på de demente.

– Min mor var indadvendt og kunne ikke gøre opmaerksom på sig selv. Det kraever virkelig, at personalet er på og varetager hendes tarv. Her spiller faglighede­n ind – det betyder meget.

– Det samme gør gode ledere, hvor man lytter til personalet og traeder i karakter for at få tingene til at køre på en ordentligt måde. Alle vil det jo godt – men hvordan kan det gå så skidt?

Gerda Møller døde 6. juni 2017 og blev bisat fra Nyborg Kirke, men er begravet i Skive. Hun blev 89 år.

Man tager hende simpelt hen ikke op

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN ?? Fik nok Lis Fisker Knudsen kaempede i flere år for, at hendes nu afdøde mor fik en vaerdig behandling på plejehjemm­et i Nyborg. Sagen har påvirket hende dybt og vil gøre det resten af livet, siger hun i dag.
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN Fik nok Lis Fisker Knudsen kaempede i flere år for, at hendes nu afdøde mor fik en vaerdig behandling på plejehjemm­et i Nyborg. Sagen har påvirket hende dybt og vil gøre det resten af livet, siger hun i dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark