Ekstra Bladet

DET ER GENIALT DET DÉR

I IKONISK KOMMENTAR: Svend Gehrs kommentere­de Danmarks 6-1-sejr mod Uruguay ved VM i 1986, og han står fast på, at Michael Laudrups 3-1-mål var genialt

- MORTEN KIERSGAARD ESPERSEN mke@eb.dk

’Lerby på tvaers til Laudrup – selvfølgel­ig Michael Laudrup. Og så skyder han. Nej, han venter. Jaaaa, Michael Laudrup. Det er genialt, det der.’

Michael Laudrups 3-1-scoring mod Uruguay, hvor han dribler uden om et par spillere og målmanden og scorer var en af slutrunden­s flotteste scoringer, og ordene fra davaerende tv-kommentato­r på DR, Svend Gehrs, er for laengst blevet lige så legendaris­ke.

– Det er min aerlige mening på det tidspunkt, at det er genialt, det dér. Michael har selv sat spørgsmåls­tegn ved det senere. Han synes ikke, at det var så genialt. Men den intuition, der ligger i det, det synes jeg er det geniale, siger Gehrs i dag til Ekstra Bladet.

– Jeg har senere også hørt den engelske udgave af det mål, og her siger kommentato­ren ’this guy is a genius’, så han har samme mening, som jeg har, griner Gehrs.

Svend Gehrs blev en anelse fortørnet, da han pludselig hørte nogen, der påstod, at det var et selvmål, fordi der på målstregen er en modstander, der i forsøget på at stoppe scoringen sparker den det sidste stykke i mål.

– Men jeg hørte i radioen for nylig, at vores tidligere topdommer Claus Bo Larsen slet ikke er i tvivl om, at det er Laudrups mål, fordi bolden ville gå i mål under alle omstaendig­heder. Så jeg vil stadig sige, at det er genialt, siger nu 77-årige Svend Gehrs.

Sovjet-kampen

Danmark vandt kampen mod Uruguay med 6-1, og sammen med 4-2-sejren mod Sovjet året før i VM-kvalifikat­ionen er det for Gehrs de største kampe, men hvor Sovjet-kampen ikke var vundet før sidste dommerfløj­t, så var det anderledes til VM.

– Jeg husker det som noget naer den flotteste opvisnings­praestatio­n, et dansk landshold har leveret.

– Allerede da Michael gør det til 3-1 kort inde i anden halvleg, der fornemmede jeg, at Uruguay ikke havde mere at byde med, selv om de som sydamerika­nske mestre på forhånd var betragtet som den svaereste af gruppekamp­ene, siger Gehrs.

Uruguay spillede normalt i lyseblåt og sort, men mod Danmark spillede de helt i hvidt af hensyn til de mange seere med sort-hvid-tv. Deres fodbold var ’voldsfodbo­ld af vaerste skuffe’, som Gehrs formulerer det, og efter kampen mod Danmark var det da også de danske dynamitdre­nge, der blev vaertsland­et Mexicos helt store kaeledaegg­er.

– Det scenarie efter kampen har jeg aldrig oplevet lignende. For stadion lå i et slumkvarte­r i Mexico City, hvor der var hytter af braedder og pap, som kunne styrte sammen ved naeste regnvejr, men de havde alle en tv-antenne, og da kampen var slut, så vaeltede alle 100.000 ud for at råbe på Danmark, siger Gehrs.

– Der var en gade med fortovsres­tauranter i Mexico City, der hed Calle Dinamarca, og den var rød-hvid i mange dage efter, husker Gehrs.

Blev pludselig favoritter

Det var ikke kun folket, der jublede.

– Jeg havde kolleger mange steder fra, der kom og sagde, at de pludselig havde os som favoritter til at blive verdensmes­tre. Det var klart det bedste fodbold, der var set i flere år, husker Gehrs.

Det er ren intuition, og man husker ikke, hvad man siger under kampen Da kampen var slut, så vaeltede alle 100.000 ud for at råbe på Danmark Jeg husker det som noget naer den flotteste opvisnings­praestatio­n, et dansk landshold har leveret

– Der var på det tidspunkt lidt tvivl om, om Laudrup og Elkjaer kunne fungere sammen på holdet. Der var kampe, hvor det ikke gik, men det her var en af kampene, hvor det lykkedes, siger Gehrs om kampen, hvor Elkjaer scorede tre og lagde op til to i sin formentlig bedste landskamp.

Michael Laudrup var kampens anden store spiller og kun på vej mod sin 22-årsfødsels­dag, men på den tørre graesbane i Mexico stod han altså for scoringen, hvor Svend Gehrs sagde noget ikonisk. Der gik dog lang tid, før tv-kommentato­ren opfattede, at folket havde taget ordene fra tv-skaermen til sig.

Ren intuition

– Det gik ikke op for mig, før jeg kom hjem til Danmark og blev praesenter­et for det, for jeg anede ikke, at jeg havde sagt det. Det er ren intuition, og man husker ikke, hvad man siger under kampen, siger Gehrs, der dog altid skrev sine indledning­er ned for at komme godt i gang.

 ?? FOTO: /RITZAU/MORTEN LANGKILDE ?? 8. juni 1986 Michael Laudrup dribler uden om Uruguay-målmanden Alvez og scorer til 3-1.
FOTO: /RITZAU/MORTEN LANGKILDE 8. juni 1986 Michael Laudrup dribler uden om Uruguay-målmanden Alvez og scorer til 3-1.
 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ?? Svend Gehrs rangerer kampen mod Uruguay i 1986 og 4-2-kampen i Parken mod Sovjet i 1985 som Danmarks to bedste landskampe. Her kaster Dasajev sig forgaeves ved Laudrups scoring til 4-1 mod Sovjet.
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING Svend Gehrs rangerer kampen mod Uruguay i 1986 og 4-2-kampen i Parken mod Sovjet i 1985 som Danmarks to bedste landskampe. Her kaster Dasajev sig forgaeves ved Laudrups scoring til 4-1 mod Sovjet.
 ?? FOTO: /RITZAU/JENS PANDURO ?? Svend Gehrs’ kommentar til Laudrups 3-1-mål mod Uruguay er blevet ikonisk.
FOTO: /RITZAU/JENS PANDURO Svend Gehrs’ kommentar til Laudrups 3-1-mål mod Uruguay er blevet ikonisk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark