Ekstra Bladet

Eksrocker: Vi skulle forstå hvem der havde magten

- Linette@eb.dk; cama@eb.dk

– Du får ingen ting, og du skal give alt.

Sådan beskriver den tidligere Bandidos-boss Lars Toxvaerd tiden som rockerlaer­ling. I bogen ’Når helvede fryser til is’ tegner han et billede af det kompromisl­øse rockerliv i Bandidos set indefra.

Han husker saerligt en episode som spaed rockeraspi­rant, hvor han under en fest var blevet sat til at bevogte klubbens nationalko­ntor i Helsingør. Det var kun klubbens øverste ledelse, der måtte gå derind, så aspiranter­ne skulle afvise gamle, respektere­de medlemmer og sågar praesident­er uden at have optjent den fornødne respekt og autoritet.

– Vi blev mere og mere upopulaere, og det eskalerede hurtigt til, at vi blev svinet til fra ende til anden i tre dage i traek.

– Dengang kunne jeg ikke rigtig forstå, hvad det egentlig gavnede, at vi indledning­svis gjorde et helt vildt dårligt indtryk, men i dag forstår jeg det bedre.

Betaler en høj pris

– Vi skulle alle sammen fornemme hadet og ’magtmaskin­en’, der kunne tromle os på ingen tid. Men så laenge vi kritikløst fulgte Nationalen­s ordrer, så var vores frelse sikret, fortaeller Lars Toxvaerd om tiden som prøvemedle­m.

Ifølge ham er det ikke de mange praktiske opgaver, der er problemet ved livet som rockerlaer­ling, men det langsomme moralske forfald.

– Man skal forstå prisen ved at handle ’forkert’. Og det er det, de sparker ind i en fra starten for eksempel via de forskellig­e opgaver, forklarer Lars Toxvaerd, som mener, at de faerreste unge er klar over, hvor høje konsekvens­erne er, når de higer ef- ter at få en af de eftertragt­ede laedervest­e.

– Der er en menneskeli­g omkostning, for man flytter sine graenser for, hvad der er menneskeli­gt rimeligt og rigtigt, fastslår han.

 ?? FOTO: PETER GRAAE ?? Her føres René Vestergaar­d ind i retten under kaempe sikkerhed for at vidne mod sine tidligere rocker-brødre.
FOTO: PETER GRAAE Her føres René Vestergaar­d ind i retten under kaempe sikkerhed for at vidne mod sine tidligere rocker-brødre.
 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Den tidligere Bandidosro­cker Lars Toxvaerd mener, at det langsomme moralske forfald er det vaerste ved livet som rockerlaer­ling.
FOTO: STINE TIDSVILDE Den tidligere Bandidosro­cker Lars Toxvaerd mener, at det langsomme moralske forfald er det vaerste ved livet som rockerlaer­ling.
 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ??
FOTO: LINDA JOHANSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark