Ekstra Bladet

Så tal dog dansk

- Odd Høyholm Dalstrøget 101 Dyssegård Regina Hillerup Gildbrovej 68 Ishøj

Så har vi det igen: alle disse åndssvage annoncer i aviserne og skilte i butiksvind­uerne med ’SALE’. Hvad er der galt med det gode, gamle danske ord ’UDSALG’?

Jamen hvad er det dog for noget? Hvad er det for et snobberi for alt, hvad der ligner lidt amerikansk, for engelsk – det er for kedeligt. Det er sivet ind. Og her op til jul var der et københavns­k indkøbsmek­ka på Vestegnen, der udsendte et katalog, hvor snart sagt alle siderne havde en overskrift på amerikansk og med store typer. Der var dårligt nok plads på siderne til Oliver Bjerrehuus, der skulle promovere slips, sweatre og så videre. Hvad tager reklamekon­sulenterne os/mig for?

Hvad er det egentlig, forretning­erne prøver at sige? Er det ikke fint nok at vaere dansk mere? For min egen del bliver jeg totalt af-sexet af denne leflen for de amerikansk­e salgssloga­ns. Fint nok ’over there’, men altså helt ude af ’context’ (for nu at blive i trenden!) her i Danmark. Var det ikke gode, gamle Holberg, der sagde: ’Så tal dog dansk, din hund!’? I forbindels­e med min førtidspen­sionssag har Jobcenter Vallensbae­k, der har et lovpligtig­t samarbejde med Ishøj Kommune, registrere­t mine lovlige politiske aktivitete­r i min rehabilite­ringsplan under ’fritidsakt­iviteter’, selv om det er ulovligt, for at vurdere, om min arbejdsevn­e kan udvikles. Jeg ytrer mig offentligt ved at skrive debatindla­eg om lediges og syges kår i samfundet. Det er min grundlovss­ikrede ret. Men jobcentre har ikke lovhjemmel til at registrere lediges og syges lovlige politiske aktivitete­r. Jeg frygter, det bliver brugt som begrundels­e for afslag på førtidspen­sion, fordi jobcentere­t skønner, at jeg er ressources­taerk, når jeg er i stand til at skrive debatindla­eg.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark