Ekstra Bladet

Gigantiske brølere er oftest konsekvens­løse

VI SKATTEYDER­E

-

herude på den rigtige side af virkelighe­den kan kun undre os.

I den såkaldte Tibet-sag konkludere­de en kommission, at to mellemlede­re i etaten helt på egen hånd fandt på at bryde grundloven ved at beordre samtlige tibetanske demo-flag indsamlet, så Kinas praesident ikke blev fornaermet under sit besøg, og Danmark dermed gik glip af gode handelsaft­aler. Tror nogen på den? Da Esben Lunde Larsen var miljøog fødevaremi­nisteren, løj han ligefrem. Han blev spurgt om ministerie­lle planer for at komme de såkaldte kvotekonge­r til livs. Der var ikke nogen, svarede Lunde. Men det var der, og det vidste han.

Men ’går den, så går den-kulturen’ er almindelig og anerkendt på Christians­borg.

har man en regel, der Her saetter alle andre regler ud af kraft.

eller vildlede Folketinge­t, så laenge 90 mandater ikke kraever ministeren­s afgang.

Sandt og falskt er relativt. Nogle husker måske Christian Friis Bach (R), der i SR-regeringen måtte forlade sin post som udviklings­minister. Bach

engang løjet. Hans embedsfolk havde ikke havde givet ham forkerte oplysninge­r, som han godtroende videregav til Folketinge­t. Og løgn er vel, når man bevidst taler usandt?

Men hvis der ikke skal lyves, hvem har så i virkelighe­den ansvaret for, at Skat har tabt et trecifret milliardbe­løb de sidste ti år?

at det har den nuvaerende finansmini­ster, Kristian Jensen, som var skattemini­ster, da lavinen af ulykker blev udløst tilbage i midten af forrige årti, er man utvivlsomt taet på sandheden.

Den nuvaerende statsminis­ter og formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, må regnes med. Samt – naturligvi­s – de otte forskellig­e skattemini­stre,

Jensen der, siden Kristian sad på posten, har forsømt at rette op på, at statskasse­n hvert år taber omkring 25 milliarder skattekron­er.

at det har de alle, og dermed har ingen.

Små fejl, forsømmels­er eller fortalelse­r har typisk store konsekvens­er for den enkelte politiker. Gigantiske brølere er oftest konsekvens­løse.

milliardsk­andale I 2017 fandt en anden sted. Banedanmar­ks arbejde med at udskifte gamle togsignale­r i hele landet blev meddelt forsinket i yderligere syv år fra 2023 til 2030 samt erklaeret tre milliarder kroner dyrere. Transportm­inister Ole Birk Olesen (LA) blev bedt om at fortaelle, hvem der havde skylden. Han svarede: ’Det har virkelighe­den.’

virkelige verden er det sådan, at bliver man taget i at lyve eller i grov forsømmels­e eller svindel i forbindels­e med sit arbejde, er der en konsekvens. Sådan er virkelighe­den for os andre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark