Ekstra Bladet

Der findes hjaelp at hente, hvis du føler dig ensom:

-

Plexus har vaerestede­r fire steder i landet, hvor unge ensomme kan mødes.

Ventilen har 15 mødesteder rundt i Danmark. Her mødes unge og frivillige og snakker og hygger.

Psykiatrif­onden hjaelper dig med at tale om ensomhed. Du kan ringe ind og tale med en forstående og lyttende psykolog.

Vi kvinder arrangerer en masse forskellig­e men vidste ikke hvordan.

Efter forsøget på selvmord greb foraeldren­e straks ind. Lilja kom i behandling.

Hun retter på sin sorte blonde-top, så den sidder rigtigt. Hun ser bedrøvet ud og tager en tår vand.

Hendes øjne lyser dog straks op, da hun begynder at fortaelle om mødet med Rene. De mødte hinanden på en dating-side, og det aendrede tilvaerels­en for begge parter. Livet gik endelig i den rigtige retning.

samme fortid som Lilja. Han har også vaeret misbruger og haft det svaert. Men da han mødte Lilja, var han selv kommet ud af misbruget, og han hjalp Lilja på rette spor. Han gav hende al den støtte, han kunne, og det gør han stadig i dag.

Han forsøger for eksempel at hjaelpe Lilja med at finde veninder, fortaeller hun smilende, mens hun kigger hen mod ham med et kaerligt blik. Han søger efter internet-sider, hvor hun kan møde veninder.

På Facebook-siden ‘Tinder for veninder’, der har knap 8700 medlemmer, har Lilja forsøgt på netop det. Hun fandt en veninde, som hun blev ture. Du kan for eksempel komme til julekoncer­t, high tea og tøsetirsda­g i biografen med mange andre kvinder. Facebook-grupper, hvor du kan finde nye venner og veninder: Vennelande­t med 33.626 medlemmer. Find en veninde med 11.428 medlemmer. Hyggeland med 8591 medlemmer. Tinder for veninder med 8015 medlemmer. Smilet Hovedstade­n med 2931 medlemmer. og kigger op.

Hendes stemme ryster, når hun fortaeller, at mange nok undrer sig over, at man kan vaere ensom, når man har en mand og børn. Men hun er overbevist om, at man har brug for mere end det. Hun har brug for at tale med andre kvinder om sit liv som kvinde og som mor.

og stikkende tomhed blev kun vaerre, da hendes yngste datter, som i dag er to år, blev ramt af en alvorlig hjertesygd­om, da hun var bare få måneder gammel. Hun blev flyttet fra hjemmet til en institutio­n, hvor hun bor nu, for at vaere under konstant observatio­n. Ikke at have sin datter hos sig giver en endnu større følelse af tomhed, forklarer den unge vestjyde. Og når de mørke tanker for alvor banker på, frygter Lilja at ryge tilbage til sit misbrug.

– Det er, som om jeg søger hen mod de forkerte veje hele tiden. Men Rene og børnene holder mig tilbage.

Hoveddøren smaekker i, mens flammerne fra stearinlys­ene danser. Døren går op kort efter, og stuen fyldes med energi. Parrets femårige datter kommer løbende med fuld fart ind i stuen og krammer sin mor. Lilja kysser hende over det hele. De griner begge højt. De ser lykkelige ud.

I et splitsekun­d glemmer man naesten Liljas historie. Men historien fra fortiden gemmer sig stadig på Liljas arme. Store mørke tatovering­er daekker over arrene, fra dengang hun skar i sig selv. Tatovering­erne indeholder opfordring­er til at kaempe videre. 'Stay strong' står der på den ene arm, mens der står 'Rene for altid' og døtrenes navne, fødselsdag­e og en tegnet en hjerterytm­e på den anden. Et andet sted på kroppen sidder et semikolon som symbol på, at hun besluttede sig for at føre livet videre i stedet for at afslutte det, selv om livet var svaert.

Den mest iøjnefalde­nde tatovering på hendes ene arm viser hendes overgang fra at vaere på randen af selvmord og vaere naermest død indeni – til der, hvor hun ser sig selv i dag: En person, som er i live og på vej mod noget bedre.

Spindelvae­vet på tatovering­en forbinder den person, hun er i dag, med hendes mørke fortid. En fortid, som er svaer at se bort fra. I dag går Lilja til psykolog for at bearbejde livets op- og nedture. Hun håber stadig, at fremtiden vil bringe en taet ven eller veninde.

Jeg ved ikke rigtig, hvordan det er at have taette veninder. Jeg ved, at der mangler et eller andet i mit liv.

 ??  ?? Lykken stråler ud af den 26-årige mor, da datteren Sofia på fem år kommer hjem.
Lykken stråler ud af den 26-årige mor, da datteren Sofia på fem år kommer hjem.
 ??  ??
 ??  ?? Liljas ene arm er tatoveret med sine to døtres navne, fødselsdag­e og hjerterytm­e.
Liljas ene arm er tatoveret med sine to døtres navne, fødselsdag­e og hjerterytm­e.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark