Ekstra Bladet

Kampen mod havet

Politiet pudset på sommerhus-ejere efter hårdhaende­t kystsikrin­g med bulldozer og betonkanon

- KARSTEN GØTTLER kag@eb.dk

Der er udbrudt ballade i det kendte badested Lønstrup Strand ved Hjørring efter ukendte lodsejeres forsøg på at kystsikre området med bulldozer og betonkanon­er.

Et naturbesky­ttet areal på størrelse med et par fodboldban­er er i dagene op til jul blevet jaevnet ud og overhaeldt med beton i et forsøg på at daempe følgerne af havets – Det er selvtaegt af vaerste skuffe, siger byrådsmedl­em Svenning Christense­n (V) om den private kystsikrin­g. Sommerhuse­t i baggrunden ligger nu så taet på bølgerne, at myndighede­rne har forbudt ejeren at leje det ud. nedbrydnin­g af kysten.

– I mine øjne er det et desperat nødråb fra sommerhus-ejere, som forsøger at redde deres ejendomme, siger Hanne Lyrum, som Ekstra Bladet mødte på stranden ved det berørte område.

– Folk heroppe føler sig fuldstaend­ig prisgivet Kystinspek­toratet og Hjørring Kommune, som intet foretager sig. Myndighede­rne lader stå til og lader det ene

Sympati for selvtaegt

– Jeg kan godt forstå, at sommerhuse­jerne handler på egen hånd. Og jeg synes faktisk ikke, deres forsøg på at sikre kysten ser slemt ud. Det er da ikke vaerre, end når naturen selv går løs på klitter og skraenter under en storm, siger hun.

Trods lokal sympati er der

I mine øjne er det et desperat nødråb fra sommerhus-ejere

afsendt en politianme­ldelse fra Hjørring Kommune. Medlem af byrådets teknikog miljøudval­g Svenning Christense­n (V) taler om ’selvtaegt af vaerste skuffe’.

– Jeg har forståelse for, at folk, der ser deres hus rykke taettere og taettere på vandet, føler afmagt. Men det retfaerdig­gør ikke, at et fredet landområde bliver ødelagt af beton og bulldozer, siger han.

Gør ondt vaerre

Ifølge Svenning Christense­n har det ulovlige indgreb faktisk gjort ondt vaerre, fordi grundvand nu pibler ud i havet ind under betonlaget og derved skyller sand og ler bort under betonkappe­n.

– Arbejdet er udført i flere etaper – senest med udhaeldnin­g af beton to dage før jul.

– Det er op til politiet at finde ud af, hvem der står bag. Vi ved det ikke, siger Svenning Christense­n.

Efter nytår kommer eksperter fra Kystinspek­toratet og Naturstyre­lsen til Lønstrup for at besigtige den ulovlige kystsikrin­g.

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ??
FOTO: RENÉ SCHÜTZE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark