Ekstra Bladet

IS tager skylden for bombe

- SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N PRIVATFOTO sen@eb.dk

Islamisk Stat (IS) har taget skylden for en eksplosion i et supermarke­d i den russiske storby Sankt Petersborg onsdag, oplyser gruppens nyhedsbure­au, Amaq. IS fremlaegge­r ikke nogen beviser for sin påstand. Mindst 14 mennesker, herunder en gravid kvinde, blev såret i eksplosion­en. Alle er siden blevet meldt uden for livsfare. Der var tale om en hjemmelave­t bombe med 200 gram spraengsto­f. Rasmus Kragh vil til april gøre endnu et forsøg på at besejre Mount Everest. Fremover vil det vaere ulovligt for udlaending­e at bestige verdens højeste bjerg, Mount Everest, uden at vaere ledsaget af en guide. Det fastslår de nepalesisk­e myndighede­r.

Det får dog ingen betydning for den 28-årige bjergbesti­ger Rasmus Kragh. Som den første dansker forsøger han sig i anden omgang til april at nå toppen af det 8848 meter høje bjerg uden brug af kunstig ilt. Sidste gang, han forsøgte sig, var han 250 meter fra sit mål.

Rasmus Kragh forklarer, at det handler om, hvilken side af bjerget han har valgt at bestige det fra.

– Umiddelbar­t kommer det ikke til at have nogen indflydels­e. Jeg gør det ikke fra den nepalesisk­e sydside af bjerget, jeg gør det fra nordsiden, hvilket vil sige Tibet-siden, som falder under den kinesiske regering.

– På den måde får det ikke en negativ effekt på mig og min ekspeditio­n, siger Rasmus Kragh.

Fornuftige regler

Han kan dog umiddelbar­t godt se det fornuftige i de nye regler. Både i forhold til at forhindre dødsfald og i forhold til skabelsen af flere job for nepalesere.

– Jo større tryk der kommer på bjerget i april og maj, hvor det er saeson, jo større er sandsynlig­heden for ulykker. Det er det, man prøver at imødekomme. Det giver mening at forsøge at saette en prop i de her rekordfors­øg, der er blevet vildere og vildere med tiden, siger han.

Vaelger hårdeste vej

Den unge bjergbesti­ger drager af sted i april, og det vil

tage ham omkring 45 dage i alt at nå til toppen.

Uanset de nye regler har planen hele tiden vaeret at bestige bjerget fra nordsiden. Nordsiden er en hårdere og mere udfordrend­e tur end sydsiden, men det er et helt bevidst valg af Rasmus Kragh.

Jeg kan godt lide det hårde, rå og utaemmede. Det er det, der tiltraekke­r mig

– Jeg kan godt lide det hårde, rå og utaemmede. Det er det, der tiltraekke­r mig ved nordsiden. I mine øjne er det siden for bjergbesti­gere. Jeg vil gerne møde bjerget på dets praemisser. Så det er svaerere, og afstanden til toppen er laengere, men ruten er mere interessan­t, og den kraever mere af mig teknisk, forklarer han.

Intensiv traening

Succes-raten for at nå toppen uden kunstig ilt er markant lavere end med ilt. Omkring 8300 mennesker har besteget verdens højeste bjerg, og ud af dem har omkring 200 gjort det uden ilt. Sidste gang, Rasmus Kragh forsøgte, blev han overmandet af et uvejr, og det var derfor, han måtte vende om så taet på sit mål.

Derfor har han intensiver­et sin traening. Han laver en masse cardio-traening. Hans kondital skal så højt op som muligt, så han har overskud oppe på bjerget.

– Jeg gør det som en top-atlet denne gang, siger Rasmus Kragh.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark