Ekstra Bladet

Sådan bliver Løkkes 2018

- VELKOMMEN TIL LØKKE VIL FORTAELLE MEN DET MEST LØKKE VIL IKKE MEN HVAD ER SÅ OG SÅ DEN MEST BESVAERLIG­E LØKKES HOVEDNUMME­R SAGT HELT KORT:

det politiske år 2018. Det starter i morgen aften med statsminis­ter Lars Løkkes nytårstale. Vi skal ikke regne med nogen ‘stor’ tale. Dertil har Løkke alt for lidt konkret politik at byde på og for mange hensyn at tage til alle de partier, der var ved at kaste landet ud i et julevalg for nogle uger siden.

Ingen ved, hvad Løkke vil sige i sin direkte transmitte­rede tale – men én ting er sikker: Det bliver i hvert fald ikke den fulde sandhed.

Gjorde han det, ville freden vaere forbi med et slag. Løkke er nødt til at holde en udglattend­e og forsonlig tale, der inviterer til samarbejde. Uden at genere nogen.

om, hvor godt det går i Danmark. Hvor staerk økonomien er. Hvor mange jobs, regeringen har skaffet. Han vil fortaelle om, hvor få asylsøgere der kommer til landet, og hvor meget indflydels­e Danmark har ude i den store verden.

Han vil også fortaelle om regeringen­s planer i store traek for det kommende år – der skal laves aftaler om forsvar, energi og klima, der skal udflyttes flere statslige arbejdspla­dser, så Danmark kommer i balance, flere penge til velfaerd, sundhed, institutio­ner, skole og de gamle. Den gamle, slidte remse.

interessan­te vil Løkke ikke sige. Vi får ikke den sandhed, at regeringen stort set er braendt sammen, og det skete i de dage, hvor folk var ved at pynte juletrae.

Forhandlin­ger om skat og flygtninge kollapsede, og det allerede aftalte forsvarsfo­rlig er blevet bundet ind i skatteforh­andlingern­e (S vil ikke godkende forliget, før Mette F. ved, hvor mange penge regeringen vil bruge på skattelett­elser). Dermed er rammen om forsvarets økonomi usikker, og et forlig ikke endeligt på plads, selv om Claus Hjort faktisk har brugt måneder på at få indholdet afstemt.

sige et ord om, hvor traet han er af Anders Samuelsen og Thulesen Dahl. Han stoler ikke på nogen af dem, og han anser dem på hver deres måde som hovedskyld­ige i, at det hele gik i smadder før jul og i, at regeringen og Løkke selv fremstod som statister i et nissecirku­s.

Men kan forhandlin­gerne så samles op efter nytår? Det kan de – i slowmotion. Løkke vil prøve. Han har ikke andre muligheder. Men han kan ikke gøre det med den hast, LA-leder Anders Samuelsen taktisk ubegavet har lagt op til (inden udgangen af januar). DF har ikke travlt, og Tulle lader sig ikke presse af et staerkt svaekket LA; partiet står til at tabe omkring halvdelen af deres mandater, og Samuelsen måtte indkassere en lysende bundplads på partileder­nes trovaerdig­hedsliste.

chancerne på de besvaerlig­e forhandlin­gsområder:

Skat: Der kan i løbet af februarmar­ts-april findes en løsning med DF, men det bliver ‘et lillebitte’ forlig, som ikke vil fylde meget, men som dog vil give de laveste indkomster lidt mere.

Flygtninge­stramninge­r: Skal på plads, hvis det skal lykkes med skatten. Det er DF’s krav. Regeringen kommer til at stramme reglerne om familiesam­menføring og sikre mere effektiv tilbagesen­delse af afviste asylsøgere. DF vil have garanti for, at stramninge­rne virker og kan gennemføre­s – ellers kraeves yderligere stramninge­r.

Forsvaret: Går på plads sammen med skatteafta­len.

Medieforli­g: Falder formentlig på plads. Danmarks Radio kommer til at slippe hundredvis af millioner. Dagspresse­n rammes også ganske hårdt, og der etableres bedre muligheder for nye, digitale medier.

Klima og energi: Der kommer en aftale efter lange forhandlin­ger.

Udflytning af statslige arbejdspla­dser i ret stort omfang gennemføre­s af regeringen. DF er med.

Uddannelse­sstøtten skal barberes. DF vil vaere med for at ramme de mange udenlandsk­e studerende på dansk SU. Sagen giver masser af ballade med de røde partier – og studentern­e.

kommende fire måneder:

Overenskom­sterne med 800.000 offentligt ansatte. Forhandlin­gerne føres på regeringen­s vegne af innovation­sminister Sophie Løhde alene. Meget usaedvanli­gt kommer finansmini­ster Kristian Jensen ikke med. Det er aldrig sket før, at finansmini­steren ikke deltager i disse økonomisk- og samfundsma­essigt vigtige forhandlin­ger – men Løhde vil ikke have, der skabes tvivl om, hvem der sidder for bordenden, hvor de offentlige stiller med den dødbesvaer­lige Anders Bondo og FOA’s Dennis Kristensen. Der er lagt op til det helt store brag, som kan lamme landet.

Regeringen har lagt hårdt ud over de offentligt ansatte, bl.a. ved at kritisere dem for at vaere lønførende. Ender det i storkonfli­kt i løbet af foråret, har regeringen ikke på forhånd sikret politisk flertal for indgreb i Folketinge­t. Hverken S eller DF vil vaere uvenner med den offentlige sektor et år før et folketings­valg. Så det kan blive meget, meget tungt for Løkke og Løhde.

Men det hører vi naeppe noget om i nytårstale­n.

hører vi heller intet om i talen. Det går nemlig ud på, at statsminis­teren har besluttet sig for at blive haengende, uanset hvor mange nederlag, ydmygelser, slappe resultater eller slet ingenting der sker i det nye år. Heller ikke Samuelsen og Ammitzbøll­Bille eller Søren Pape vil betragte nederlag som afgangssig­nal.

De vil vaere klistret til taburetter­ne til den dag, vaelgerne sender dem ud, og det bliver sikkert først i 2019. Kun én ting kan tvinge Løkke til valg i utide, og det er, hvis DF vaelter regeringen. Og dertil er Thulesen Dahl ikke kommet. En helt teoretisk mulighed er, at LA forlader regeringen og stiller et mistillids­votum, fordi skatteplan­en går i kludder eller er så meget til grin, at selv LA kan se det.

Men se bort fra den udgang: Samuelsen forbliver i Audien til alleraller­sidste dag. Kan godt vaere, LA’erne brummer i krogene, men når det kommer til stykket, kan de ingenting og tør ingenting. Det samme med V og K.

Så i det nye år får har vi fortsat en regering uden flertal, der vil humpe sig frem fra sag til sag. Der skal nok komme nogle forlig på plads, men i den mindre afdeling. En mindretals­regering uden styrke. En svagt samarbejde­nde opposition, der ikke har mandater nok til at vaelte regeringen. Og et parlamenta­risk grundlag i DF, der mest virker, som om de har sat kursen efter andre, nyere og mere spaendende tider efter Løkke.

Kun én ting kan tvinge Løkke til valg i utide, og det er, hvis DF vaelter regeringen. Og dertil er Thulesen Dahl ikke kommet

2018 ligner et år i politisk tomgang. GODT NYTÅR!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark