Ekstra Bladet

Alle tiders kult-brandert

’90-års fødselsdag­en’ er verdens mest genudsendt­e tv-udsendelse

- ALLAN LYKKE all@eb.dk

Det er verdens mest genudsendt­e udsendelse, og Danmarks Radio er i den grad hoppet med på vognen.

Siden 1973 har ’90-års fødselsdag­en’ trofast stået på programmet nytårsafte­n – det vil sige bortset fra et år, nemlig i 1985, hvor den gedigne herrebrand­ert blev droppet, hvilket forårsaged­e en seerstorm, der kraevede den tilbage, og det kom den.

I aften er det således 44. gang, DR viser sketchen, men det er småting i forhold til f.eks. tyskerne, der har kunnet se miss Sophie og butler James skåle nytåret ind med de fravaerend­e Sir Den kendte tv-version er fra 1963 med Freddie Frinton som den overrisled­e butler og May Warden som aristokrat­isk gammeljomf­ru. Toby, admiral von Schneider, mr. Pommeroy og mr. Winterbott­om ikke mindre end 230 gange på de forskellig­e tv-kanaler.

Kult-sketchen hedder på originalsp­roget ’Dinner for One’ og blev egentlig skabt i 20’erne af forfattere­n Lauri Wylie, der var en driftig herre i Londons forlystels­esliv.

Lystige loge-møder

Han blev formentlig inspireret af sin bror, Julian, der var med i en loge for teatermaen­d, der mødtes en gang om året for at tage specielt den britiske overklasse ved vingebenet til tonerne af gurglende halse og maeskende maver.

Der er al mulig grund til at tro, at ’Dinner for One’ netop har sit udgangspun­kt i disse lystige loge-møder.

Den velkendte tv-version stammer fra en tysk optagelse i 1963 med Freddie Frinton som den overrisled­e butler og May Warden som aristokrat­iske gammeljomf­ru, der baerer sin brandert med stil, mens James – der må skåle igen og igen på alle de førnaevnte gentlemens vegne – tumler rundt og konstant snubler over tigerskind­et på gulvet.

Freddie Frinton havde i 1950-51 købt rettighede­rne til historien af Lauri Wylie, der kort tid efter døde fattig som en kirkerotte.

Døde tidligt

Oprindelig­t brød Frinton sig slet ikke om sketchen. Han var dedikeret afholdsman­d, og det lå som sådan langt fra hans hverdag at skulle frembringe denne alle branderter­s moder aften efter aften på teater-scenen.

Men han kunne jo ikke undgå at se, at publikum morede sig gevaldigt, og frem for at skulle betale royalties hver gang var det nemmere – og måske billigere – at købe sig til retten til den 11 minutter lange forestilli­ng én gang for alle.

Men Frinton nåede dog aldrig at opleve showets sejrsgang på alverdens tv-skaerme. Han døde i 1968 – før ’90års fødselsdag­en’ for alvor var blevet kult.

May Warden nåede at leve ti år laengere. Hun blev 87 år. Frinton kun 59.

Nu om dage sendes programmet hvert år i lande – ud over Danmark – som Australien, Tyskland, Sverige (hvor den hedder ’Grevinnan och Betjänten’), Finland, Østrig, Schweiz, Luxembourg, Sydafrika, Faerøerne, Grønland og Estland.

Same procedure as every year, James!

I aften er det 44. gang, DR viser sketchen

 ?? FOTO: /RITZAU/ ?? Same procedure
FOTO: /RITZAU/ Same procedure

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark