Ekstra Bladet

Splittet partileder fremlaegge­r skattepapi­rer

-

Nok står Alternativ­ets partileder, Uffe Elbaek, frem med sin årsopgørel­se, men det er med visse overvejels­er, at det sker.

– Det er vigtigt, at befolkning­en kan se sådan en som mig over skulderen, når det kommer til eventuelle økonomiske interesser. Jeg er politiker, og dermed er jeg også med til at stemme for noget, der kan fremme mine personlige interesser eller det modsatte. Derfor synes jeg, at det er vigtigt med gennemsigt­ighed. Det er ikke uden overvejels­er – når man fremlaegge­r sin årsopgørel­se, kan der også vaere nogle personføls­omme oplysninge­r, som egentlig ikke har en disse med ens økonomi at gøre. Børnebidra­g og hvad der eventuelt kan vaere, som ikke er relevant i denne sammenhaen­g.

– Men personligt har jeg det sådan, at folk, som sidder i folkevalgt­e positioner – medlemmer af Folketinge­t – der bør man vide, hvad vi tjener, betaler i skat, og hvad vi i øvrigt har af økonomiske interesser.

– I Folketinge­t og på kommunalt niveau er man med til at traeffe store beslutning­er, og der er det vigtigt, at folk kan se, om man er inhabil eller ej.

– I Sverige, Norge og Finland har man åbne skattelist­er. Hvad siger du til, at man fik det i Danmark?

– Jeg er lidt mere skeptisk i forhold til, om der skulle vaere åbne skattelist­er for alle borgere. Jeg er godt klar over, at man har det i de andre lande, og at de dage, hvor de bliver fremlagt, sidder alle og kigger på, hvad naboen har tjent. Og det har jeg det lidt bøvlet med. Det handler om privatlive­ts fred – der overskride­r man en graense for, hvad der er offentligt og privat for borgernes økonomiske situation.

– Hvad siger du til, at der er 12, som er villige til at vise deres årsopgørel­se, som du gør?

– Jeg bliver nysgerrig på at høre, hvad argumenter­ne er for at vise dem. Jeg tror, at

ikke det, de vil argumenter­e med, er, at man skal sikre privatlive­ts fred. Og det er også et reelt argument. Men personligt har jeg det sådan, at når man sidder i folkevalgt­e, magtfulde positioner, skal folk have mulighed for at kigge os over skulderen på dette punkt.

 ??  ?? – Det er vigtigt, at befolkning­en kan se sådan en som mig over skulderen, når det kommer til eventuelle økonomiske interesser, siger Alternativ­ets partileder, Uffe Elbaek.
– Det er vigtigt, at befolkning­en kan se sådan en som mig over skulderen, når det kommer til eventuelle økonomiske interesser, siger Alternativ­ets partileder, Uffe Elbaek.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark