Ekstra Bladet

Uhyggeligt netfaenome­n kostede Andrew livet

SWATTING: 28-årig mand skudt og draebt af politiet efter falsk telefonopk­ald

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

Et uhyggeligt faenomen på nettet har kostet menneskeli­v.

Faenomenet kaldes 'swatting' og går i sin modbydelig­e enkelthed ud på, at man ringer til politiet og laver en falsk anmeldelse af en skudepisod­e eller andre alvorlige situatione­r, der kan få bevaebnede betjente til at rykke ud.

Torsdag kostede netop sådan et opkald den 28-årige amerikaner Andrew Finch livet.

Har skudt min far

På en optagelse, som politiet i Wichita, Kansas, har offentligg­jort, kan man høre en ung mand fortaelle, at han netop har skudt sin egen far i hovedet:

'Har du nogle våben på dig,' spørger alarmcentr­alen tilbage

'Jeg peger mit våben mod dem, så de bliver i skabet. Min mor og min lillebror,' siger manden.

'Er der nogen måde mulighed for, at du kan smide våbnet,' spørger alarmcentr­alen, hvorefter manden svarer:

'Nej, sender I nogen herover, fordi jeg smider helt sikkert ikke våbnet?'

Døde på gulvet

Problemet er bare, at der ingen gidsler eller død far er, men det ved politiet ikke, da de møder talstaerkt og bevaebnede op.

Så da Andrew Finch traeder ud af sin hoveddør og laver en forkert bevaegelse, affyrer politiet et enkelt, draebende skud:

– Mit barnebarn måtte se sin onkel ligge døende på gulvet, fortaeller Andrews mor Lisa i et interview med det lokale medie 'The Wichita Eagle'.

– Hun er kun 17 år gammel, men har haft mange traumer i sit liv. Jeg ved ikke, hvordan hun klarer det, men vi må klare det som en familie.

25-årig anholdt

I dag forklarer politiet i Wichita, at de skød, da Andrew pludselig rørte sig selv ved bukserne, hvilket kunne tyde på, at han ville traekke et våben.

Men de erkender samtidig, at opkaldet var falsk. Det kom angiveligt fra den 25årige Tyler Barriss, der tidligere vaeret involveret i sager om 'swatting', som førte til evakuering af flere offentlige steder.

Mit barnebarn måtte se sin onkel ligge døende på gulvet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark