Ekstra Bladet

EN ELEFANT SAD PÅ MIT BRYST

EKSTRA BLADET FØLGER TRE PERSONERS RYGESTOP: Jennifer Glaesner føler sig overbevist om, at hun ikke begynder at ryge igen

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@eb.dk

– Der er ingen fare for, at jeg falder i igen!

Så skråsikker­t lyder det fra Jennifer Luise Glaesner fra Aalborg, der for nylig stoppede med at ryge.

Ekstra Bladet har taget pulsen på tre danskere, der har besluttet at kvitte tobakken. For det er jo saeson for nytårsfors­aetter. Og så vil vi følge op i foråret for at se, om det er lykkedes for dem at slippe de staerkt vanedannen­de cigaretter.

Gider ikke mere

Jennifer Glaesner har røget omkring 20 cigaretter om dagen, siden hun var 16.

I dag er hun 31, og hun besluttede sig for at stoppe omkring 12. november 2017.

– Jeg vågnede bare en morgen og taenkte: ’Det her, det gider jeg bare ikke mere. Og så har jeg ikke røget siden, siger Jennifer Glaesner, da vi kontakter hende 13. december.

Den første måned røg hun slet ikke tobak, men hun brugte nikotinpla­ster de første fire dage, da hun begyndte at blive presset af rygetrange­n.

– Og så har jeg en ’Nicorette-inhalator’, siger Jennifer Glaesner.

Den koster omkring 200 kr., og så er der nikotin i den til 88 dage. Hun bruger den hver anden dag.

Ingen lyst

– Jeg har slet ikke lyst til at ryge, overhovede­t. På intet tidspunkt. Jeg kunne ikke finde ud af, om jeg var ved at blive stresset, eller hvad det var. Men, jeg havde det, som om jeg havde en elefant til at sidde på mit bryst hele tiden.

– Jeg forbandt det egentlig ikke med cigaretter­ne, men jeg fandt ud af senere, at det gik vaek, så det var nok alligevel cigaretter­ne, siger Jennifer Glaesner.

Hun tror ikke, hun ’falder i’ igen, fordi intet gør, at hun får lyst til at ryge laengere.

– Jeg har jo også min datter, så jeg skulle jo hele tiden udenfor eller ud under emhaetten for at ryge. Så for hendes skyld skal jeg jo heller ikke ryge, vel?, siger den unge mor.

Hun har en rygestop-applikatio­n på sin telefon, der fortaeller hende hver dag, at ’nu er dine taender blevet sundere’ eller ’nu har du sparet 1038 kroner’.

– Jeg går meget op i, at mine lunger er i bedring, og at jeg hurtigere bliver rask. Når jeg går i fitnesscen­teret, kan jeg maerke, at førhen kunne jeg løbe, til jeg ikke kunne traekke vejret mere. Nu kan jeg løbe, til jeg ikke kan holde til mere.

Fået dobbelthag­e

Til gengaeld kan hun efter sit rygestop se, at hendes mave er blevet ’flommet’.

– Jeg har fået dobbelthag­e, og min mave er blevet traels, siger Jennifer Glaesner.

Hun taenkte, at det ikke kunne passe, hun tog på, når hun gik i fitness, og hun ikke spiste ’alt det sukker’.

– Men jeg har så laest, at det er, fordi min forbraendi­ng er sat ned. Så der er jo ikke noget at sige til, at jeg har taget på. Så nu må jeg jo bare traene lidt ekstra i fitnesscen­teret.

Jeg har jo også min datter, så jeg skulle jo hele tiden uden for eller ud under emhaetten for at ryge

 ?? FOTO: RENE SCHÜTZE ?? Faerdig med smøger Jennifer Glaesner er ikke specielt nervøs for, at hun begynder at ryge igen.
FOTO: RENE SCHÜTZE Faerdig med smøger Jennifer Glaesner er ikke specielt nervøs for, at hun begynder at ryge igen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark