Ekstra Bladet

HELT UDEN KANT

Kongehus-ekspert Sebastian Olden-Jørgensen bestemt ikke imponeret over årets tale, som han kalder 'ualmindeli­g konvention­el'

- JULIE KRAGH jukr@eb.dk

Det var en fiks måde at få naevnt prins Henrik i positiv forstand. Det skal hun have point for

I dronningen­s nytårstale havde mange nok ventet på en kommentar til prins Henriks sygdom.

Og de blev da heller ikke skuffede.

– På nogle måder har det ikke vaeret noget nemt år for mig og min familie – så meget mere har det rørt os, at man fra så mange sider har omfattet prins Henrik med sympati og forståelse. Det er vi taknemmeli­ge for. Det gør hverdagen lettere for os alle sammen, lød det fra Margrethe i hendes nytårstale nummer 46.

Men Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor ved Saxo-Institutte­t ved Københavns Universite­t, var ikke imponeret.

– Med hensyn til det mange var spaendt på omkring kongefamil­iens traengsler – prins Henrik demens og guldbryllu­ppet – der valgte hun den absolutte minimumslø­sning, hvor hun takkede for sympati og medfølelse. Det er det samme som at sige: 'Tak, men det har jeg ikke lyst til at snakke om', vurderer han over for Ekstra Bladet.

Han roser dog Margrethe for at få flettet en passage fra prins Henriks digt 'Ode til Grønland' ind i talen.

Margrethe citerede digtet, men kom til at sige et ord forkert og udbrød straks et lille 'undskyld'.

– Det var en fiks måde at få naevnt prins Henrik i positiv forstand. Det skal hun have point for, for det var bestemt elegant lavet, slår Olden-Jørgensen fast.

Men herefter er det så som så med roserne for talen.

Danskerne glade for talen

Eksperten er her lidt på kollisions­kurs med ’danskerne’.

En afstemning på eb.dk med over 2700 deltagere viser, at hele 37. procent mener, at talen var bedre, end den plejer.

28 procent mener, talen var, som den plejer. Kun otte procent mener, den var var dårligere. Og så havde 26 procent valgt at svare: Gå af Margrethe og lad Frede komme til.

På de sociale medier har mange – heriblandt finansmini­ster Kristian Jensen – med glaede haeftet sig ved, at dronning Margrethe slog fast, at vi har brug for folk udefra.

– Når det går fremad, har vi brug for alle kraefter, ja, for flere end vi selv har. Op gennem historien har vi hentet dygtige haender og kloge hoveder fra andre lande. Mange mennesker er kommet til Danmark for at arbejde her, dem har vi tidligere haft brug for, og det har vi stadig!, lød det i talen.

Vi har brug for inspiratio­n

– Det er ikke alene et spørgsmål om at mangle haender. Vi har også brug for ideer og inspiratio­n udefra, for at kunne bevare den fine position,

som Danmark har på så mange områder, ligesom vi selv formår at inspirere andre ude i verden, tilføjede Margrethe om folk fra andre lande, der arbejder fra alt som landbrugsm­edarbejder­e til forskere.

– Hvis man endelig skal lede med lys og lygte efter noget, der minder om en stillingta­gen, så er det selvfølgel­ig dér, konstatere­r Sebastian Olden-Jørgensen.

– Men hun kunne jo have talt om flygtninge, det gør hun ikke. Hun taler om folk, der kommer hertil for at arbejde, så det kunne hun jo have sagt de seneste tyve år. Det er kun fordi, vi leder efter en stillingta­gen til noget aktuelt, at vi bider maerke i det, tilføjer han.

Mange har på de sociale medier også bidt mere maerke i den del af talen, hvor dronningen kommer ind på, at der er behov for 'forskellig­e mennesker med hver deres evner og talenter'.

– Det ene er ikke finere eller bedre end det andet, vi har brug for det hele og for os alle, sagde hun.

Heller ikke den passage imponerer Olden-Jørgensen.

– Ja, det er da fint, men hvem ville stille sig op og sige det modsatte?, spørger han retorisk og faelder en hård dom over talen som helhed:

– Overordnet set var den ualmindeli­ge konvention­el. Absolut paen, men helt uden kant, vurderer han.

– Hun kunne have holdt den i år eller sidste år eller for ti år siden, og det er bestemt ikke en, der vil gå over i historien, afslutter han.

 ?? FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN ?? Folk udefra På de sociale medier har mange – heriblandt finansmini­ster Kristian Jensen – med glaede haeftet sig ved, at dronning Margrethe slog fast, at vi har brug for folk udefra.
FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN Folk udefra På de sociale medier har mange – heriblandt finansmini­ster Kristian Jensen – med glaede haeftet sig ved, at dronning Margrethe slog fast, at vi har brug for folk udefra.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark