Ekstra Bladet

STOR NYTÅRS-QUIZ

krystalkug­len i Kig vind og

- HANS BJERREGAAR­D TEGNING: ALLAN BUCH hagar@eb.dk

Tit og ofte bliver det sagt, at det er svaert at spå, men så er det altså heller ikke vaerre.

Sidste år ved denne tid på denne plads forudså jeg, at vi i 2017 ville få sommerdage med regn, selv om vi hellere ville have haft solskin, og at et eller andet offentligt itprojekt ville køre helt skaevt.

Man må jo nok sige, at jeg ramte hovedet på sømmet i begge tilfaelde, og de spådomme vil såmaend også vaere praecise i 2018, tør jeg allerede nu forudsige.

Men meget andet står mere tåget, for virkelighe­den er ofte både vild og uforudsige­lig.

Forrykte idéer

Hvis jeg sidste år havde spurgt, om finanslove­n for 2018 ville indeholde en udgift på mange millioner, der skal betale for heste til politiet, som hellere er fri for krikkerne, så havde meget få vel svaret ja.

Og politikern­e vil med sikkerhed få lige så forrykte idéer i år. Man har bare ikke fantasi til at forestille sig, hvad de kan finde på, vel?

Til gengaeld tør jeg spå, at Anders Samuelsen i årets løb vil stille nogle ultimative krav og derefter droppe dem igen. Spørgsmåle­t er kun, om den taktik efterhånde­n er så slidt, at Liberal Alliance bliver nødt til at prøve noget helt nyt.

Som for eksempel at tage sig selv på ordet og for en gangs skyld stå fast.

Børnehave

Det kan til gengaeld give Lars Løkke en hel del bøvl med Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti, der ikke kan leve højt på politihest­ene hele året.

Lars Løkke har det heller ikke for nemt med sine egne partifaell­er, der i 2017 brugte mange kraefter på at skaendes med hinanden.

Søren Pape og de konservati­ve er saert fravaerend­e, Mette Frederikse­n og Socialdemo­kratiet er naturligvi­s ikke nogen støtte, og det samme kan siges om Uffe Elbaek og Alternativ­et.

Lars Løkke har det svaert, men han er ikke at ynke. På trods af at han med stolthed i stemmen har udtalt, at han

ikke vil vaere statsminis­ter for enhver pris, så har 2017 vist, at han vil netop det.

Beklagelig­vis er det jaevnligt os andre og den sunde fornuft, der betaler prisen.

Ekstra Bladets Slyngelstu­e bragte i december en julekalend­er, der beskrev Christians­borg som en børnehave – jeg synes, det var lidt råt over for landets mange velfungere­nde børneinsti­tutioner.

Abdikation

Heller ikke i udlandet går det helt stilrent til. Storbritan­niens premiermin­ister, Theresa May, kaemper fortvivlet med Brexit og politiske modstander­e, der ikke sjaeldent tilhører premiermin­isterens eget parti.

Og hendes udenrigsmi­nister, Boris Johnson, er naesten lige så maerkelig som USA’s praesident, Donald Trump og har forbløffen­de nok rundt regnet lige så besynderli­gt hår.

Skønt Theresa May har rigeligt at slås med, går hun naeppe af frivilligt.

Det samme har man hidtil kunnet sige om Hendes Majestaet Dronning Margrethe II, som flere gange har påpeget, at vi i Danmark ikke har tradition for, at monarker abdicerer.

Men én gang skal jo vaere den første, og når majestaete­ns mand, prins Henrik, ikke bare er pensionist, men sygemeldt, var det måske på tide at overlade kronen til yngre kraefter.

Doping

Nå, der er mere opmuntrend­e sager end politik og pension at beskaeftig­e sig med i det år, som ligger foran os.

Vi skal for eksempel med til VM i fodbold, og det skal nok gå godt.

Heldigvis er vi ikke kommet i pulje med russerne. Ikke alene er de på hjemmebane, men man kan frygte, at de med Putins hjaelp er krudtet op til øjeaeblern­e.

Så er der mere garanti for fairplay, når VM i sejlsport afvikles. Det foregår nemlig i Danmark, naermere bestemt Aarhus.

Havet er jo danskens vej til ros og magt, så der burde vel ligge en eller flere guldmedalj­er, som venter på os.

Stensikker

For slet ikke at tale om det kommende vinter-OL i Pyeongchan­g i Sydkorea. Man kunne spørge, hvor mange gange danske medier vil stave vaertsbyen­s navn forkert, men det gør jeg ikke.

For godt og vel et par uger siden kvalificer­ede både det kvindelige og det mandlige curlinghol­d sig.

Åh, det bliver herligt igen at høre de gaeve, danske kostefører­es opmuntrend­e tilråb, mens stenen glider hen over isen. Ingen af Danmarks hold er medalje-favoritter, men så laenge stenen er rund – set fra oven, forstås – så er der vel mulighed for en podieplads eller to. Eller også er der ikke. Tiden vil vise, hvad tiden vil vise, og du kan gaette med. Vi ønsker alle et glaedeligt nytår.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark