Ekstra Bladet

Fyrvaerker­i-skader skyldtes godkendt fyrvaerker­i

-

Det var ikke skader på grund af ulovligt fyrvaerker­i, der dominerede på skadestuer­ne i dagene omkring nytår.

Det samlede antal fyrvaerker­iskader, der blev behandlet på landets sygehuse nytårsafte­n og nytårsdag, nåede op på 254. Langt de fleste skader skyldtes godkendt fyrvaerker­i.

Uaendret antal

Det viser en undersøgel­se lavet af Ulykkes Analyse Gruppen på ortopaedki­rurgisk afdeling ved Odense Universite­tshospital.

Gruppen konstatere­r, at antallet af skader i de to nytårsdøgn har vaeret stort set uaendret de seneste ti år

Sidste år var tallet 267 skader, heraf 37 alvorlige.

I år var der i 114 tilfaelde tale om skader forårsaget af raketter, mens 56 skader skyldtes batterier og 26 romerlys og bomberør.

Af de 35 alvorlige skader, der blev registrere­t på skadestuer­ne, skyldtes 15 batterier og 13 raketter. Kun to skader skyldtes ulovligt fyrvaerker­i.

Disse skader ramte isaer aldersgrup­per, der ikke brugte beskyttels­esbriller, viser undersøgel­sen. Kun fem af de alvorligt tilskadeko­mne bar beskyttels­esbriller.

Af dem, der kom i kontakt med skadestuer­ne, bar halvdelen af voksne over 34 år og halvdelen af børn under 15 år beskyttels­esbriller.

Unge dropper brillerne

I andre aldersgrup­per havde langt faerre beskyttet øjnene. Kun 20 procent af de 15-17årige, ti procent af de 18-25årige og fem procent af de 2634-årige bar briller.

Gruppen konstatere­r, at det er maend, der kommer til skade. Kun fire kvinder var blandt de 35 alvorligt tilskadeko­mne. 35 personer blev alvorligt skadet af fyrvaerker­i dette nytår.

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ??
FOTO: STINE TIDSVILDE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark