Ekstra Bladet

Kalifatet smuldrer

- CIRKA 40.000 ISLAMISTER HELT FORUDSIGEL­IGT SIDEN KAMPEN MOD IS DEN ENE FRONT DEN ANDEN FRONT,

valfartede i 2014 fra det meste af verden til Syrien og Irak for at melde sig under Islamisk Stats (IS) sorte fane.

Yderligere titusinder fulgte i 2015-16. Anført af kalifatets leder, Abu Bakr al-Baghdadi, kaempede de for et islamisk verdensher­redømme baseret på en pervertere­t tolkning af islam, og med vold og undertrykk­else kontroller­ede islamister­ne i 2014 et område, der var dobbelt så stort som Danmark.

kuldsejled­e islamister­nes utopi. Regressive kraefter vinder sjaeldent.

Her på dørtaerskl­en til 2018 har IS mistet 98 procent af sit territoriu­m, og hovedparte­n af islamister­ne er blevet draebt under den amerikansk ledede militaerko­alition samt den irakiske haers landoffens­iv.

begyndte i efteråret 2014, har den amerikansk­ledede koalition slået mellem 60.000 og 70.000 islamister ihjel, ifølge chefen for den amerikansk­e specialsty­rke-kommando, general Raymond Thomas.

Det anslås, at mindre end 1000 IS-krigere fortsat kaemper i kalifatets resterende lommer langs graensen mellem

voldsregim­e.

Men det er for tidligt at få armene helt op. Mens det fysiske kalifat er besejret, lever IS’ ideologi i bedste velgående verden over. IS er blevet et globalt brand. Således forekommer den militaere sejr i Syrien og Irak noget hul. Kampen mod IS’ ideologi vil i de kommende år udkaempes på to fronter.

er USA og Europa. Ifølge terrorfors­kere fra det anerkendte Soufan Center er mindst 1500 islamister fra overvejend­e Storbritan­nien, Tyskland og Frankrig returneret til deres hjemlande.

Laeg dertil titusinder af europaeere, som aldrig nåede til fronten i Syrien og Irak, men sympatiser­er med IS-ideologien. For Danmarks vedkommend­e er 69 ud af 145 IS-krigere vendt hjem. Det er 69 potentiell­e problemer. De har kamperfari­ng, de har viljen, og mange besidder viden om at fremstille terrorvåbe­n som for eksempel improviser­ede bomber.

hvorpå kampen mod IS’ ideologi og terrorisme i øvrigt vil udkaempes i de kommende år, er i cyberspace.

Her vil islamister­ne fortsat kommuniker­e, sprede propaganda, radikalise­re, rekruttere og indsamle økonomiske midler til finansieri­ng af terrorangr­eb. Om de er i stand til at gennemføre reelle terrorangr­eb online, vil tiden vise.

Om vores efterretni­ngstjenest­er og øvrige sikkerheds­tjenester er klar til kampen mod terrorisme i så vel den fysiske verden som cyberspace, det kan jeg kun gisne om. For truslen bør ikke undervurde­res på nogen af fronterne.

Mens det fysiske kalifat er besejret, lever IS’ ideologi i bedste velgående verden over

Islamisk Stat har mistet 98 procent af sit territoriu­m, og tusinder af islamister er blevet draebt.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark