Ekstra Bladet

’De vil smadre mit hjem’

LØKKE I GHETTOKRIG:

- ALBERT SCHMIDT MØLLER FOTO: STINE TIDSVILDE asm@eb.dk

– Det er her, jeg har mit liv. Folk ved, hvem jeg er. De hilser og spørger til mig. De ting betyder noget, siger Kemal Ocak, da Ekstra Bladet møder ham i hans hjem i Taastrupga­ard.

Han kom til Danmark fra Tyrkiet som 13-årig. Faderen arbejdede her allerede, så resten af familien flyttede ind hos ham. Netop her på Københavns Vestegn.

Området er på regeringen­s ghetto-liste, og boligselsk­abet KAB har i samarbejde med Høje-Taastrup Kommune besluttet, at otte af boligblokk­ene i området skal rives ned. Kemals er en af dem.

– Jeg kan ikke forstå, at de har lov til det. De vil smadre mit hjem. Jeg har boet her hele mit liv, og så tvinger de mig ud og river det ned til grunden, siger den 54-årige.

– Det er utrolig svaert, det her. Jeg er et stille menneske, der har brug for ro. Det er en meget ubehagelig oplevelse.

Kemal har arbejdet som paedagog i naesten 30 år, men er nu på pension. Han bor i lejlighede­n sammen med sin kone, der stadig går på arbejde. Lejlighede­n blev for fire år siden istandsat og fik nyt badevaerel­se – det gjorde mange af lejlighede­rne, men nu står de fleste lejemål tomme. Når det bliver efterår, vil der ikke vaere andet end murbrokker tilbage.

Genhusning med konsekvens­er

Ejendomsse­lskabet har tilbudt parret en bolig i Hedehusene, som de sagde nej til, da det var for langt vaek. Så blev de tilbudt en lejlighed i Blåkilde, der ligger få kilometer vaek. Det har de takket ja til.

– Den er mindre, end den vi bor i nu, men jeg var nødt til at sige ja til den, ellers ryger jeg på gaden om to måneder. Det er ikke godt, siger Kemal.

– Det kan godt vaere, at jeg ikke skal flytte langt vaek, men det er ikke det samme, jeg kender ikke nogen i Blåkildegå­rd. Det er noget, der har store menneskeli­ge konsekvens­er for mig.

Placeringe­n på ghetto-listen er ikke noget, Kemal giver meget for. Han synes, det er et dejligt område, han bor i.

– Det er noget politisk. Alle, der bor herude, ved, at det er et trygt og godt sted at bo. Skolen ligger for enden af vejen, og folk holder øje med og passer på hinanden. Det er et godt sted at bo, og det er her, jeg har mit liv.

Ikke så nemt

Hos Københavns Almindelig­e Boligselsk­ab, KAB, der med 50.000 lejemål i regionshov­edstaden er Danmarks største administra­tionsorgan­isation, vakte det let undren, da Lars Løkke holdt sin nytårstale.

– Det statsminis­teren sagde med, at de (boligblokk­e, red.) skal fjernes fra landkortet, det har hidtil vaeret svaert på grund af den almene finansieri­ngsmodel. Og det vil det fortsat vaere. Vi kan ikke ud fra nuvaerende regelsaet, praksis og økonomi på området trylle bestemte bebyggelse­r helt vaek. I Taastrupga­ard fjerner Boligselsk­abet

Jeg har boet her hele mit liv, og så tvinger de mig ud og river det ned til grunden Det er noget politisk. Alle, der bor herude, ved, at det er et trygt og godt sted at bo Vi bør bruge nedrivning klogt. Det er ikke alle steder, det giver mening

AKB Taastrup naesten 200 boliger ud af 900. Det, synes vi, er vidtgående. Vi bør bruge nedrivning klogt. Det er ikke alle steder, det giver mening, siger Claus Bjørton, kundechef i KAB.

Solstråleh­istorie

Det er også KAB, der har boligerne i Taastrupga­ard, der skal rives ned – noget, kundechefe­n, modsat Kemal, synes er en solstråleh­istorie.

– Det virker til, at der er mange af vores beboere, der

ser det som en mulighed for at komme et andet sted hen -cog med genhusning­stilbudet får de netop mulighed for at springe foran i køen. Planen for området er, at det skal bindes sammen med resten af Taastrup og ikke som nu, hvor boligområd­et gger afskåret af jernbaner og staerkt trafikered­e veje. – Der er flere problemer i onmrådet. For det første skal et vaere en del af byen. Samdig er der brug flere offentlig ge tilbud saerligt til de unge ennesker, og så ligger bygniinger­ne bare alt for taet. Det er ikke attraktivt for til flyttere. Det er derfor, at vi sammen med kommunen gik i gang med aendringer­ne, der løber op i en milliard kroner, siger kundechefe­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tvunget udEfter 41 år i boligforen­ingen må Kemal og hans kone nu flytte, fordi deres hjem skal rives ned.
Tvunget udEfter 41 år i boligforen­ingen må Kemal og hans kone nu flytte, fordi deres hjem skal rives ned.
 ??  ?? Taastrupga­ard står foran massive aendringer inden for de naeste par år, når flere boligblokk­e skal rives ned.
Taastrupga­ard står foran massive aendringer inden for de naeste par år, når flere boligblokk­e skal rives ned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark