Ekstra Bladet

Axel lever med prostatakr­aeft: Hårdt for sexliv og parforhold

- Rms rms

Siden sin ungdom har Axel Petersen vaeret en aktiv løber. I dag går han med herreble mod den inkontinen­s, som behandling­en for prostatakr­aeften har medført, og der er skåret gevaldigt ned på løbetraeni­ngen.

Han lever dog på niende år med sygdommen, som han fik konstatere­t, kort efter at han havde giftet sig med sin anden kone.

– Det er en forfaerdel­ig oplevelse den dag, man sidder med sin kone hos laegen for at få resultatet af de biopsier, man har fået taget, fortaeller den 73-årige mand fra Bagsvaerd nordvest for København til Ekstra Bladet.

Selv om kraeften i prostataen til alt held ikke havde spredt sig, men kunne fjernes ved operation, har sygdommen haft store konsekvens­er for både Axel Petersen og hans pårørende.

– Man mister for eksempel sin forplantni­ngsevne ved at få fjernet prostataen, og man er ikke laengere i stand til at producere saed og får ikke ejakulatio­n ved samleje, fortaeller Axel Petersen.

Maend er bange

Han var efter operatione­n fortsat i stand til at have et sexliv, men:

– Det er en anden følelse, end det har vaeret tidligere. Lysten til sex bliver mindre, man bliver ikke laengere så ophidset, og med alderen gider nogle måske ikke mere, tilføjer Axel Petersen, som fastslår, at det i høj grad kan påvirke parforhold­et, at den ene ikke helt kan vaere, som man plejer.

Axel Petersen mener, at mange maend er dårlige til at gå til laegen.

– Alle frygter biopsien, som forgår via endetarmen, hvor man igennem tarmvaegge­n skyder en biopsi-kanyle ind i prostata efter et nøje fastlagt mønster for at fastslå kraeftfore­komsten i prostataen. Jo hurtigere man bliver udredt og behandlet, desto bedre er ens chancer for at kunne leve med sygdommen..

Frygter flere bivirkning­er

Han har vaennet sig til at bruge herreble, men frygter, at sygdommen på et tidspunkt vil kraeve en behandling, som vil give andre bivirkning­er – for eksempel hormonbeha­ndling.

– Det kan give en kraftig påvirkning af din krop, hvor man blandt andet kan udvikle bryster og få hedeture. Det er ikke rart at taenke på.

Prostatakr­aeft

er den kraeftform, som suveraent oftest rammer danske maend.

maend rammes hvert år. Det svarer til knap 22 procent af alle årlige kraefttilf­aelde.

Til sammenlign­ing rammer den andenmest udbredte kraeftform blandt maend – lungekraef­t – 2404 om året.

for at få sygdommen før 75-års-alderen er cirka ti procent.

1178 maend af prostatakr­aeft.

De seneste tal viser, at der ved udgangen af 2015 var 36.026 personer i Danmark, der levede med diagnosen.

4464 Risikoen Hvert år dør Blaerebeta­endelse Vedvarende smerter Rejsningsb­esvaer Slap stråle

samt hyppig og natlig vandladnin­g med at komme i gang med at tisse vandladnin­gs-trang

Besvaer Ukontrolle­rbar

De tre sidste punkter er almindelig­e symptomer hos aeldre maend, og oftest skyldes det godartet forstørrel­se af prostata. Det er dog vigtigt at blive undersøgt, så laegen kan vurdere, om der er grund til at mistaenke kraeft.

Jørgen Leth

Den kendte forfatter og filmmager blev opereret med lykkeligt udfald i 2005. Leth, der i dag er 80 år, har beskrevet, at der var enkelte fordele ved forløbet – nemlig super-adgang til alle slags praestatio­nsfremmend­e midler til sexlivet.

Uffe Ellemann

Danmarks tidligere udenrigsmi­nister Uffe EllemannJe­nsen blev opereret for prostatakr­aeft i januar 2011.

– Det var et par ubehagelig­e måneder, men nu har jeg lagt det bag mig og lader laegerne tjekke det, der skal tjekkes, fortalte den nu 76-årige til BilledBlad­et.

Svend Auken

Den tidligere formand for Socialdemo­kratiet fik konstatere­t kraeft i prostata første gang i 2004. Efter 38 intensive strålebeha­ndlinger kunne laegerne i første omgang fortaelle, at kraeften var vaek, men i 2007 vendte den tilbage. Svend Auken døde i august 2009, 66 år gammel.

 ?? FOTO: /RITZAU/PER LANGE FOTO: /RITZAU/TOBIAS NICOLAI FOTO: /RITZAU/RUNE AARESTRUP PEDERSEN FOTO: /RITZAU/JOACHIM ADRIAN ?? Han vil så gerne– Han vil så gerne spille, men kraefterne er der bare ikke lige nu, siger manager Jørn Jeppesen om Kim Larsens tilstand for tiden.
FOTO: /RITZAU/PER LANGE FOTO: /RITZAU/TOBIAS NICOLAI FOTO: /RITZAU/RUNE AARESTRUP PEDERSEN FOTO: /RITZAU/JOACHIM ADRIAN Han vil så gerne– Han vil så gerne spille, men kraefterne er der bare ikke lige nu, siger manager Jørn Jeppesen om Kim Larsens tilstand for tiden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark