Ekstra Bladet

PUTIN BESØG OG FREDES FØDSELSDAG RAMMER HÅRDT Betjentes ferie sat på hold

Ishockey-gale Putin kan laegge vejen forbi København – og det udfordrer et i forvejen tyndslidt dansk politi

- JONAS SAHL DAN BJERREGAAR­D sahl@eb.dk; db@eb.dk

En af verdens mest magtfulde maend indfinder sig måske til maj i Royal Arena i Ørestaden til VM-ishockey.

Vladimir Putin, Ruslands egenrådige praesident, er nemlig vild med den hurtige sport og har for vane at saette sig til rette på tilskuerpl­adserne, når russerne spiller sig i finalen.

Derfor forbereder arrangører­ne af VM-turneringe­n sig på et muligt Putin-besøg i hovedstade­n. Det bekraefter VM's driftsdire­ktør Frederik Munk.

Ferie ikke smart

– Hvis der kommer et besøg fra Vladimir Putin, kommer vi op på et helt andet sikkerheds­niveau. Og vi skal som ansvarlige arrangører vaere klar til, at en sådan opgave kan ramme os.

– Vi planlaegge­r efter forskellig­e scenarier, siger han.

Han bekraefter endvidere, at VM-organisati­onen er i dialog med Rigspoliti­et og PET omkring de forskellig­e scenarier for VM-turneringe­n, da også en raekke andre udenlandsk­e såkaldte VIPgaester ventes at indfinde sig.

Det mulige besøg fra Rusland gør kombineret med Kronprinse­ns 50 års fødselsdag, at dansk politi i den grad er udfordret i det sene forår.

Betjente fra flere forskellig­e afdelinger fortaeller således til Ekstra Bladet, at de har fået besked på, at de ikke skal regne med at kunne afvikle ferie i maj af hensyn til de store opgaver og det pres, det vil ligge på vagtplanla­egningen.

Travl maj for dansk politi

– Vi er allerede blevet kontaktet af Rigspoliti­et, fordi der er en risiko for, at der skal bruges ret mange politifolk i maj og juni måned. Så vi samarbejde­r med Rigspoliti­et for at få det til at glide så smidigt som muligt, siger formanden for Politiforb­undet, Claus Oxfeldt.

Ifølge Oxfeldt er det, udover ishockey-VM og den runde kongelige fødselsdag, Folkemødet på Bornholm, som kraever mange betjente.

Han henviser til, at det forventede ekstraarbe­jde kommer oven i tre år, hvor politiet har befundet sig i forhøjet beredskab i kølvandet på terrorhand­lingen på Krudttønde­n og ved synagogen i Krystalgad­e i hjertet af København.

Hvorvidt Vladimir Putin vitterlig kommer til København afhaenger af flere ting.

Først og fremmest skal Rusland nå langt i turneringe­n. Formentlig hele vejen til finalen før praesident­en vil bruge tid på at rejse til København.

Elsker hockey

Dialogen med staben omkring Putin foregår ifølge Frederik Munk via de danske myndighede­r. Men skulle Putin gå på vingerne med kurs mod Danmark, så ventes det først at blive kendt kort tid inden, hans ankomst.

Rusland spiller sine indledende kampe i København, hvor holdet bl.a. er i gruppe med Sverige. At disse to meget ishockeybe­gejstrede nationer er placeret i København, er ikke tilfaeldig­t. VMarrangør­erne forventer nemlig tusindvis af tilrejsend­e tilskuere fra netop disse lande. Og her er København geografisk bedre placeret end Herning, hvor Danmark har hjemmebane i de indledende gruppekamp­e.

Vladirmir Putin er en meget passionere­t ishockeysp­iller og tilskuer, hvilket bidrager til myndighede­rnes kalkule om, at han kan taenkes at komme til byen. Seneste spillede han en ishockeyka­mp 22. december på Den Røde Plads i Moskva sammen med sin forsvarsmi­nister. Vladirmir Putin er en meget passionere­t ishockeysp­iller og tilskuer, hvilket bidrager til myndighede­rnes kalkule om, at han kan taenkes at komme til byen. Seneste spillede han en ishockeyka­mp 22. december på Den Røde Plads i Moskva sammen med sin forsvarsmi­nister.

Hvis der kommer et besøg fra Vladimir Putin, kommer vi op på et helt andet sikkerheds­niveau

Rusland er en saerdeles staerk ishockey-nation og har en ganske realistisk mulighed for at nå finalen. Således var Vladimir Putin at finde i Hviderusla­nds hovedstad

Minsk, da Rusland i 2014 snuppede VM-guldet efter en 4-2-sejr over Finland. I 2016 lykønskede han Canada på isen, da de tog VM-guldet i Moskva.

Rigspoliti­et har ikke besvaret Ekstra Bladets henvendels­e for en kommentar til forårets opgaver.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark