Ekstra Bladet

GE-VEN SLOG ALARM Lev sundt fra nytår til jul

- MADS G. LADEKARL mgl@eb.dk

Hvis der blev afholdt VM i usunde højtider, ville julen vinde guld. Hvert eneste år.

Det påvirker naturligvi­s kroppen, men skaderne er ikke alvorlige på laengere sigt, medmindre du er gået helt amok i snaps og fedt. Det er hverdagen, der belaster din krop – ikke nogle få dage.

– Mit råd er: Lev livet mellem jul og nytår, men lev sundt mellem nytår og jul, siger laege og kardiolog Gorm B. Jensen, der er tidligere forsknings­chef i Hjertefore­ningen.

Charlotte Bøving, der er kendt fra DR2-programmet ’Laegen flytter ind’, er enig:

– Påvirkning­en skal vaere der over laengere tid, hvis det skal vaere livstruend­e. Det tager måneder til år at forårsage åreforkalk­ning, som kan blive livstruend­e. Men kolesterol­tal og blodtryksf­orandringe­r kan måles allerede efter en måneds tid. Men man kan godt tillade sig at spise lidt sovs i julen, forklarer hun til Ekstra Bladet.

Hun fortaeller dog, at kolesterol­tallet bliver påvirket af en fed jul, hvis man tager en del kilo på.

– Specielt hvis ikke man får kompensere­t ved at braende noget af via motion. Desvaerre er der rigtig mange, der ikke får gjort det, så de ekstra kilo også er der til naeste jul, fastslår Charlotte Bøving.

Derfor kan du med fordel pudse løbeskoene, finde badebukser­ne frem fra skabet eller gøre din cykel forårsklar. Motion er nemlig den bedste vej ud af en ond spiral.

– Men lyt til kroppens signaler. Hvis man ikke har lavet fysiske udfoldelse­r i december, skal man passe på med at starte for hårdt ud i januar. Det er der rigtig mange, der gør, når de naermer sig 1. januar – det kan forårsage både alvorlige skader og ømme muskler og led, fordi de ikke har løbet i lang tid, forklarer hun.

I stedet skal traeningen i januar varieres, så man ikke slider for hårdt på kroppen. Samtidig anbefaler Charlotte Bøving, at man starter ud med vaegtfri traening, da de ekstra kilo vil slide hårdt på kroppens baerende led. Vaegtfri traening kan eksempelvi­s vaere svømning, roning eller crosstraen­ing. – Man kan godt nå at tabe de ekstra julekilo inden 1. februar. Det er lettere at lukke munden end at lette røven. Men gør man begge dele, så virker det.

Hvis man ikke har lavet fysiske udfoldelse­r i december, skal man passe på med at starte for hårdt ud i januar

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Advarsel
Den kendte frisør og stylist Dennis Knudsen lever godt – lidt for godt. Derfor er han blevet ramt af de samme livsstilss­ymptomer som mange andre danske maend i 50’erne.
FOTO: LINDA JOHANSEN Advarsel Den kendte frisør og stylist Dennis Knudsen lever godt – lidt for godt. Derfor er han blevet ramt af de samme livsstilss­ymptomer som mange andre danske maend i 50’erne.
 ?? FOTO: MICHAEL STUB/HER & NU ?? Tv-laegen Charlotte Bøving opfordrer folk til at laegge langsomt ud med motionen, når de overflødig­e kilo skal arbejdes vaek efter julen.
FOTO: MICHAEL STUB/HER & NU Tv-laegen Charlotte Bøving opfordrer folk til at laegge langsomt ud med motionen, når de overflødig­e kilo skal arbejdes vaek efter julen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark